Home Vesti SPS: Vlada će zaštititi nacionalne interese na Kosovu, SRSi i Dveri za...

SPS: Vlada će zaštititi nacionalne interese na Kosovu, SRSi i Dveri za prekid evropkih integracija

143
0
sps
Izvor: Blic

SPS je ubeđen da će Vlada Srbije i pored teške situacije pronaći najbolje rešenje i zaštiti nacionalne interese i interese onih koji žive na Kosovu i Metohiji, rekao je šef poslanika te partije Đorđe Milićević.

Milićević je novinarima u parlamentu, povodom najnovijih dešavanja u vezi sa pregovorima Beograda i Prištine, rekao da tokom dijaloga Srbiji nikada nije bilo lako, ali da je to jedini način da se dođe do kompromisa.

– Tokom pregovora nije uvek bilo pravde i prava, nema nažalost ni sada. Ono u šta smo mi kao stranka potpuno ubeđeni da će i pored teške situacije vlada imati snage da kroz ozbiljan pristup iznadje najbolje rešenje – rekao je on.

Na pitanje da li SPS podržava ideju jednog dela opozicije da se održi posebna sednica o KIM, Milićević je rekao da veruje u stav vlade.

DSS traži sednicu skupštine

Demokratska stranka Srbije (DSS) zatražila je danas da se u parlamentu rapravlja o zahtevima EU o odricanju imovine Telekoma Srbije na Kosovu i Metohiji.

– Ako je Srbija suočena sa ultimatumom red bi bio da se organizuje skupštinsko zasednja na kojem bi se odredile smernice kako da se država postavi – rekla je šef poslaničke grupe DSS Sanda Rašković Ivić novinarima u parlamentu.

Poslanik DSS Slaviša Ristić ocenio je da je zahtev EU posledica štetnog Briselskog sporazuma i da je jedini izlaz prestanak sprovođenja tog „nakaradnog“ sporazuma.

– Ali svi vidimo da će sve biti prihvaćeno i sa Telekomom i energetikom i imaćemo pogubne rezultate po pitanju Srbije na KiM – ocenio je Ristić.

Čomić: Jasno reći da li se odustaje od Briselskog sporazuma

Poslanica DS Gordana Čomić kaže da građanima u Srbiji treba da se pošalje jasna poruka da li se odustaje od Briselskog sporazuma.

Čomić je novinarima u skupštini, na pitanje da li podržava predlog jednog dela opozicije da se u parlamentu raspravlja o ultimatumu da se Srbija zarad evropskih integracija odrekne imovine Telekoma Srbije, kazala da je rasprava uvek poželjna.

– Naš predlog bi bio da vlada organizuje sednicu i da posle uđu u skupštinsku raspravu sa aktuelnom temom, jer je reč o primeni Briselskog sporazuma – rekla je ona.

Ona je podsetila da je poglavljem 35 utvrđena pozicija koja je rokovnik primene Briselskog sporazuma.

– Svi mi, poslanici i vlada bi morali da imamo jasnu poruku – da li odustajemo od Briselskog sporazuma ili ne. Ako ne odustajemo, onda smo mi na raspolaganju za raspravu i sugestije za dijalog koji je vlada u obavezi da vodi, a ako odustajemo onda neka vlada kaže kakve će to posledice da ima – rekla je Čomić.

Kaže da je njena lična procena da se više pravi medijski prostor sa vestima o dijalogu nego što postoji ozbiljna pretnja da dijalog prestane, jer svi imaju svest o tome da je to jedino na šta ne mogu da pristanu.

Radikali i Dveri za prekid evropkih integracija

Srpska radikalna stranka pozvala je danas Vladu Srbije da odbije ultimatum Brisela kojim se traži da se zarad priključenja EU Srbija odrekne imovine na Kosovu i Metohiji.

Poslanik te partije Nemanja Šarović rekao je novinarima u skupštini da Srbija ima samo jedan ispravan put, a to je prekid evropskih integracija i udruživanje sa zemljama koje su prijateljske.

Kako kaže, nijedna država koja je priznala nezavisnost KIM nije prijateljska.

On je naveo da pitanje Kosova i Metohije nije samo istorijsko i nacionalno nego i ekonomsko, dodajući da su rudna bogarstva koja Srbija ima na Kosovu i Metohiji procenjena na više stotina miliona evra.

– Ne postoji država koja bi se toga odrekla – rekao je Šarović, ističući da su od toga još važnijai srpska istorija, manastiri i srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Za prekid evropkih integracija zalažu se i Dveri, rekao je danas novinarima lider pokreta Boško Obradović.

– Druga stvar koju tražimo je suspenzija Briselskog sporazuma koji nas vodi u dalje degradiranje i uništavanje interesa Srbije na KIM -, istakao je Obradović.

On je prethodno, tokom rasprave u skupštini, kazao da bi trebalo da se održi posebna sednica skupštine na kojoj bi se raspravljalo o aktuelnim dešavanjima u vezi sa pregovorima na KIM.

Izvor: Blic

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here