Home Vesti Vučić šest sati izlagao ekspoze

Vučić šest sati izlagao ekspoze

120
0
Vučić šest sati izlagao ekspoze
Foto: N1

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije šest sati je izlagao svoj ekspoze u Skupštini Srbije. Na početku sednice salu su napustili poslanici Demokratske stranke, Socijaldemokratske stranke i pokreta Dosta je bilo.

20:02 – Nastavak sednice na kojoj se bira nova Vlada zakazan je za sredu u 10 sati.

20:00 – Aleksandar Vučić je na kraju predstavljanja svog ekspozea, nakon šest sati govora, predstavio nove ministre u Vladi Srbije. „Verujem u ove ljude, verujem u pristojniju Srbiju“, rekao je on.

19:52 – Vučić je najavio da će u naredne četiri godine biti završeni započeti projekti u oblasti saobraćajne infrastrukture, ulagaće se i u izgradnju novih puteva i auto-puteva, a unaprediće se i stanje železničke infrastrukture.

Prema njegovim rečima , auto-put izmedju Ljiga i Preljine dužine 40,3 kilometra, na koridoru 11 biće otvoren za saobraćaj do kraja ove godine,dok će se na koridoru 10 ubrzati izgradnja na kracima i ka Makedoniji i ka Bugarskoj i da će do o kraja godine biti dodatnih 37,6 kilometara auto-puta.

19:38 – Mandatar je najavio da će buduća Vlada nastaviti sa sprovođenjem medijske reforme i završiti sa povlačenjem države iz medija. On kaže da će biti pronađen način za održivo finansiranje javnih servisa.

Vučić je naveo i da će sloboda štampe, koja je dragocena demokratska tekovina, biti zagarantovana. „Pitanje slobode štampe se podrazumeva, ali je važno i pitanje odgovornosti“, rekao je Vučić ocenivši kritike koje su se ranije čule na pritiske o cenzure.

Prema njegovim rečima, neophodno je da postoji i odgovornost za ono što se napiše. „Uprkos pričama o cenzuri, mediji su oslobođeni svake vrste pritisaka, ali na žalost i odgovornosti“, rekao je on.

19:05 – Mandatar Aleksandar Vučić najavio je promenu sistema obrazovanja u Srbiji, usklađivanje sa potrebama tržišta rada i uvođenje dualnog obrazovanja u meri u kojoj je to moguće – „uvođenje preduzetničkog obrazovanja u sve nivoe obrazovnog sistema Srbije, preduzetništvo od petog razreda“.

„Uzgred da znate, kada su mi došli ovi Turci iz Teklasa i Džesura, Vahat bej, Kemer bej i pričamo o tome kada ko počinje da radi, oni su mi sami rekli kako je moguće da u vašoj zemlji u koje god mesto da odemo, ne samo Beograd u 12 sati, u jedan, dva sata u toku radnog vremena, ispred prodavnice, ispred kafića sve je puno i svi ponešto piju, a malo ko radi“, rekao je Vučić u ekspozeu.

On je objasnio da je turskim biznismenima rekao da veliki broj ljudi zaista radi.

18:36 – Govoreći o nezaposlenosti, mandatar je istakao da u Srbiji čak 64 odsto nezaposlenih traži posao duže od godinu dana, što dovodi do zastarenja znanja, a kako se verovatnoća nalaženja posla smanjuje proporcionalno dužini perioda nezaposlensti, to može dovesti i do njihovog trajnog isključenja sa tržišta rada.

On je naglasio da će nova vlada sprovesti sveobuhvatnu modernizaciju Nacionalne službe za zapošljavanje, koja je započeta u saradnji sa Svetskom bankom i drugim međunarodnim partnerima u prethodnom periodu i ta reforma dovešće do unapređenja efikasnosti i efektivnosti mera aktivne politike zapošljavanja na osnovu potreba tržišta rada i položaja pojedinih kategorija nezaposlenih.

Vučić je kazao da je stopa nezaposlenosti u prethodne dve godine pala za 5,3 odsto, i da se sada sa pravom očekuje da Srbija do kraja mandata ove vlade ima jednu od najnižih stopa nezaposlenosti u regionu.

18:24 – Program nove Vlade veoma je ambiciozan, ocenio je bivši austrijski kancelar Alfred Guzenbauer koji je i Vučićev savetnik.

17:53 – Vučić je rekao da će nastavak reforme pravosuđa, u cilju stvaranja dobrog poslovnog ambijenta i sigurnosti građana, biti jedan od primarnih zadataka buduće Vlade Srbije.

Predstavljajući ekspoze, Vučić je u skupštini rekao da to podrazumeva i nastavak odlučne borbe protiv korupcije. „Primedbe investitora su se, uglavnom, odnosile na sporost u rešavanju sudskih sporova i u toj oblasti moramo dosta toga da promenimo“, rekao je Vučić.

Vučić je napomenuo i da će nastavak reforme pravosuđa biti u skladu sa Poglavljem 23, u nastavku evropskog puta Srbije.

17:44 – Vučić je govorio i o javno privatnim partnerstvima i boljoj upotrebi državne imovine. On je rekao da treba ulagati u lokalnu komunalnu delatnost, rudarstvo i geologiju. Najveći potencijal za privlačenje stranih investicija, kako kaže, ima banjski turizam, a istakao je da se u tom smislu moraju pravno „ispeglati“ odnosi sa PIO Fondom, kako bi se to aktiviralo.

On je kazao i da je primetno interesovanje investitora za obnovu zastarelih i energetski neefikasnih objekata, poput Centra „Sava“ u Beogradu, i dodao da država pokušava da nađe rešenje za još neke, slične objekte.

16:56 – Vučić je najavio da će nova Vlada nastaviti proces privatizacije Komercijalne banke, konsolidacije Poštanske štedionice i pripremu prodaje Dunav osiguranja. On je u Skupštini Srbije predstavljajući program nove vlade rekao da će biti primenjeni međunarodni standardi u planiranju budžeta i praćenju trošenja budžetskih sredstava, kao i da će biti transformisane Poreske uprava i Uprava carina.

Podsetio je da je od 2014. do 2016. potpisano 36 ugovora s investitorima, čija je ukupna vrednost oko 543 miliona evra s obavezom zapošljavanja 18.523 radnika. „U ovom trenutku Razvojna agencija Srbije pregovara sa 48 potencijalnih investitora koji planiraju da investiraju milijardu i 62,1 milion evra uz zapošljavanje 32.400 radnika“, rekao je Vučić.

16:35 – Vučić je poručio da će ključni zadatak njegovog kabineta u narednih 100 dana biti održavanje makroekonomske stabilnosti koja je preduslov za sve duge reforme i najavio rebalans budžeta za 2016. godinu jer je stanje u državnoj kasi znatno bolje od planiranog.

Naglasio je da je cilj da udeo javnog duga 2023. godine bude 60 odsto BDP-a.

Vučić je najavio i da će odmah nakon formiranja vlade biti održan sastanak sa Socijalno-ekonomskim savetom gde će se zalagati za povećanje minimalne cene rada.

16:28 – Razvoj sistema odbrane je preduslov zaštite odbrambenih interesa Srbije i uspešnog odgovora na izazove, rizike i pretnje bezbednosti, ocenio je mandatar. Vučić je rekao da je Srbija, kao i čitav svet, suočena s brojnim bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama i da će bezbednosne službe koje deluju u okviru Ministarstva odbrane nastaviti da prate promene u međunarodnom bezbednosnom okruženju, kako bi bile spremne da pravovremeno i adekvatno reaguju.

On je kazao da Srbija ostaje vojno neutralna, ali da će raditi na unapređenju saradnje i partnerstva sa drugim državama i međunarodnim organizacijama i institucijama u očuvanju i zaštiti odbrambenih interesa Srbije.

„Prvenstveno imamo na umu saradnju u oblasti odbrane s Evropskom unijom, Ruskom Federacijom, Kinom, SAD, ali i zemljama regiona Jugoistočne Evrope i drugim prijateljskim zemljama“, rekao je Vučić.

16:24 – Privredna aktivnost se ubrzava ove i prošle godine i nalazi se na višem nivou nego pred početak ekonomske krize, izjavio je Vučić, dodajući da je zemlja na stazi ekonomskog oporavka.

16:13 -Vučić je poručio i da će Srbija u narednom periodu nastaviti da se posebno bavi pitanjem Srba u regionu i da će se truditi da reši njihove nagomilane probleme. On je rekao da će Srbija, svakako, nastaviti da poštuje teritorijalni integritet susednih zemalja ali da će Srbi u tim zemljama moći da se oslone na Srbiju.

15:58 – Vučić je dva i po sata nakon čitanja programa vlade zatražio je od predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković da se ekspoze odštampa i podeli poslanicima, i nastavio da prepričava tekst koji je pripremio. „Ja bih sad malo prepričao ono što sam pripremio, jer ako budem čitao svih 260 strana neću završiti do jutra“, rekao je Vučić. Na to je Vučiću dobacio lider radikala Vojislav Šešelj „dva dana, dva dana…“ što je mandatara nasmejalo i preporučio mu ponovo pelene.

15:50 – Vlada Srbije će nastaviti dijalog sa Prištinom, izjavio je Vučić i potvrdio da će, kada bude najteže, u dijalogu i lično učestvovati. On je ocenio da je dijalog jedini način napretka na Kosovu i Metohiji i da „opredeljuje mogućnosti prosperiteta naše zemlje“. On očekuje i da će položaj srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji (KiM) biti institucionalno ojačan formiranjem Zajednice srpskih opština.

15:37 – Vučić je najavio da će potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden među prvima posetiti novu Vladu Srbije.

15:34 – Poslanici Demokratske stranke, pokreta Dosta je bilo i Socijaldemokratske stranke izjavili su da su napustili današnje zasednje Skupštine Srbije jer ne žele da budu „dekor u vređanju dostojanstva i parlamenta i građana Srbije“. Predstavnici tih stranaka su u zajedničkom obraćanju novinarima u Skupštini naglasili da je današnja sednica morala da bude zakazana u skladu sa Poslovnikom, to jest pre sedam dana, a ne pre 24 sata. „Građani Srbije ispaštaju jer se jednom čoveku osladilo da vlada sam“, rekao je lider DS-a Bojan Pajtić.

15:32 – Republički budžet trenutno je u suficitu od 19,6 milijardi dinara, što se nikada do sada nije desilo, rekao je Vučić. „Bićemo u prilici da kroz podsticanje potrošnje doprinosimo rastu BDP-a, a ne kao do sada samo kroz priliv investicija“, istakao je Vučić. Dodao je i da je Srbija od 2008. kada je potpisan sporazum o stabilizaciji i pridruživanju prepolovila trgovinski deficit sa EU.

15:20 -Vučić je rekao da je napisao ekspoze od oko 260 strana i da mu neće biti teško da satima stoji i da govori, ali je dodao da su poslanici dobili skraćenu verziju od oko 130 strana. „Nešto ćete morati i da saslušate“, rekao je on. Na to je lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj dobacio „Uzeli smo Pampers pelene“. „Možda su vama potrebne, meni nisu. Ne brinite, doneće vam neko ako zafali, a možete i da sedite, to je lepo. Ja ću stajati“, odgovorio je Vučić.

15:14 – Poslanici Pokreta Dosta je bilo saopštili su da su napustili sednicu Skupštine Srbije zbog, kako navode, degradiranja i nepoštovanja parlamenta, ali su dodali da će ekspoze pratiti iz poslaničkog kluba da bi mogli da učestvuju u raspravi koja sledi. Taj pokret smatra da nije bilo nikakvog razloga da se sednica ne zakaže po Poslovniku, sa rokom od sedam dana, uz dostavljanje ekspozea unapred.

15:11 – Vučić izjavio je da, iako „neki kažu da moramo da biramo između Evropske unije i Rusije“, Vlada mora da radi samo u interesu Srbije. On je istakao da Srbija želi da unapređuje odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, Kinom, Rusijom, Korejom, Japanom, arapskim i svim drugim zemljama i da to nije u koliziji sa njenom željom da bude deo EU.

15:07 – Spremni smo da otkrijemo sve dobro kod naših komšija i otkrijemo im sve dobro kod nas, a zajedničko sećanje će služiti za spajanje, izjavio Vučić, ističući da je neophodno da Balkan bude stabilan. On je poručio i da je politika vlade jasna i da će se goniti svi koji su počinili zločine, bez obzira na nacionalnost.

15:00 – Mandatar za sastav nove Vlade rekao je da je cilj zatvaranje svih poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU, do kraja njenog mandata 2020. godine. On je rekao da treba izraditi plan za pregovaračka poglavlja koga će se svako ministarstvo pridržavati.

14:58 – Vučić je rekao da nova Vlada treba da podigne granice mogućnosti i lestvicu uspeha. “Nema padanja, zato smo dobili mandat, da ne idemo nazad i ova Vlada od toga neće osdusti”, rekao je Vučić. Poručio je i da nema nameru da se bavi ovim poslom ako ne može da uradi još više.

14:40 – Vučić je rekao da je plan naredne Vlade da obezbedi prosperitet građanima u naredne četiri godine i da je njegova namera da bude još otvoreniji za kritike i primedbe. On je rekao da je u prethodnom periodu otvoreno 124.000 novih radnim mesta u privatnom sektoru, a najavio je i povećanje plata i penzija.

14:18 – Mandatar za sastav nove Vlade Aleksandar Vučić počeo je sa čitanjem ekspozea. U trenutku kada je Vučić izašao za govornicu, skupštinsku salu napustili su poslanici Demokratske stranke, Socijaldemokratske stranke i pokreta Dosta je bilo.

14:12 – Pre nego što je mandatar počeo predstavljanje plana nove Vlade, opozicija je upitala šta se čekalo do sada i zbog čega je sednica zakazana samo 24 sata od zvaničnog zahteva. Predsednica parlementa je odgovorila da je „sve po poslovniku“.

14:05 – Predsednica parlamenta Maja Gojković konstatovala je na početku sednice da su u skupštinskoj sali prisutna 184 poslanika.

13:51 – Mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić stigao u zgradu Skupštine Srbije. U parlament je stigla i većina predloženih ministara, kao i narodnih poslanika.

13:45 – Poslanička grupa Demokratske stranke Srbije (DSS) zatražila je od predsednice parlamenta Maje Gojković da odloži današnje zasedanje jer sednica nije sazvana u zakonskom roku.

Zamenik šefa poslaničke grupe DSS Milan Lapčević je rekao da niko od poslanika nije dobio materijal za sednicu i da ne znaju šta piše u ekspozeu.

9:18 – Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković ocenila je da će rasprava u parlamentu o izboru nove vlade biti duga, ali je dodala da je ubeđena da će se do kraja nedelje glasati o njenom izboru.

9:05 – Novinarka Politike Anica Telesković komentarisala je u Novom danu predlog za sastav Vlade Srbije.

Aleksandar Vučić objavio je u ponedeljak imena ministara u novoj Vladi.

Osam novih članova
Nova Vlada Srbije, osma od 2000. godine, imaće osam novih članova i jednak broj resora kao i prethodna.

Novi ministri biće, prema predlogu mandatara Aleksandra Vučića, Branislav Nedimović, Mladen Šarčević, Nela Kuburović, Ana Brnabić, Vladan Vukosavljević i Goran Knežević. Vlada će dobiti i dva nova ministra bez portfelja – Slavicu Đukić Dejanović i Milana Krkobabića.

Nakon što mandatar iznese svoj ekspoze i predstavi sastav Vlade počinje rasprava.Upravo ekspoze ovih dana izaziva veliko interesovanje medija, jer je i sam Vučić rekao da ima 450 strana.

„Veoma marljivo, odgovorno i temeljno sam se spremao, iako će većem broju građana deo oko finansija i privrede biti ne sasvim zanimljiv i razumljiv. To smatram i ličnom obavezom prema istoriji. Hoću da ostane u spisima da je neko to temeljno spremio“, rekao je mandatar.

Što se tiče najava opozicije da će napustiti skupštinsku salu, ako čitanje ekspozea bude trajalo satima, Vučić je poručio da ne može nikoga da spreči da napusti salu, a da će on pokušati da stoji sat, dva, šest.

„Ja ću pokušati da stojim sat, dva, šest, da čitam, da govorim, jer to je moj odraz poštovanja prema građanima. Posao poslanika jeste da saslušaju ekspoze, ali znam da neki od njih ne žele da čuju, jer unapred misle da oni to znaju i mogu bolje. Neka rade svoj posao, neka se šetaju pred novinarima, do restorana, a ja ću da radim svoj posao. Odogovorno, tako da i moja deca mogu da se ponose onim što im je otac radio za svoju zemlju. Neću se uplaštii ni psovki, ni uvreda, ni klevete“, poručio je Vučić.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here