Home Vesti Burna skupštinska rasprava o izboru Vlade i ekspozeu

Burna skupštinska rasprava o izboru Vlade i ekspozeu

116
0
Burna skupštinska rasprava o izboru Vlade i ekspozeu
Foto: Tanjug

U Skupštini Srbije nastavljena je sednica na kojoj se raspravlja o izboru Vlade Srbije.

Mandatar Aleksandar Vučić predstavio je juče u šestočasovnom izlaganju ciljeve i program nove vlade za koju je rekao da će raditi na ekonomskom prosperitetu i poboljšanju životnog standarda građana.

Nakon završetka rasprave sledi glasanje o izboru vlade. Da bi vlada bila izabrana potrebno je da za nju glasa najmanje 126 poslanika. Mandat vlade počinje polaganjem zakletve.

Tok rasprave pratite u našem Live blogu:
22:35 – Poslanik Nove stranke Zoran Živković zamerio je mandataru Aleksandru Vučiću što se 100 dana čekalo da se sastavi Vlada ako već postoji većina u parlamentu. Koji je smisao čitanja ekspozea od šest sati. Tom je potpuno besmislena stvar, rekao je Živković i dodao da se politika Aleksandra Vučića svodi na rečenicu „Država to sam ja“.

22:20 – Poslanica i potpredsednica Srpske napredne stranke Marija Obradović izjavila je večeras da ponašanje poslanika pokreta „Dosta je bilo“ i njihovog lidera Saše Radulovića pokazuje da su oni „političari u pubertetu“ i da nemaju nikakvu argumentaciju za svoje postupke. Ona je novinarima rekla da je današnja sednica bila prilika da poslanici DJB pokažu koliko su „ozbiljni igrači“, ali su odlučili da napuste sednicu.

22:10 – Dogovorili smo sa Srpskom naprednom strankom (SNS) da ćemo zajedno raditi na otvaranju nove stranice u bošnjačko-srpskim odnosima i zato ćemo glasati za predloženi sastav vlade, izjavio je večeras nosilac liste Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka (BDZS) Muamer Zukorlić.

On je tokom skupštinske rasprave o izboru nove vlade Srbije kazao da je „dosta odnosa u kojem će Srbi i Bošnjaci smatrati jedne druge za problem, pa čak i opasnost“.

„Dosta nam je da jedni drugi nazivamo Turcima i Vlasima. Mi, a posebno buduća pokoljenja, imamo pravo na drugačiju budućnost, u to čvrsto verujem. Zato sam i došao u parlament kao predstavnik svog naroda, kako bismo pružili ruku i šansu za drugačiju budućnost“, kazao je Zukorlić.

21:30 – Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović izjavio je večeras da će SNS glasati za program i sastav buduće vlade Srbije koje je predložio mandatar Aleksandar Vučić zato što je u prethodnom mandatu vlada očuvala stabilnost zemlje i uvela red u sistem javnih finansija.

Martinović je tokom skupštinske rasprave o izboru vlade ocenio da je ekspoze mandatara „svojevrstan naučni rad u kome se Vučić dotakao nadležnosti svakog ministarstva u Vladi Srbije“.

„Ovaj ekspoze ima više stranica od svih ekspozea koji su čitani u skupštini od 2001. do 2008. godine, zato što su mandatari u tom periodu olako shvatali taj posao jer su znali da imaju većinu“, kazao je šef poslanika SNS-a.

21:20 -Saša Radulović se obratio novinarima, nakon što je s poslanicima DJB napustio skupštinsku salu. On je rekao da je predsednica Skupštine Maja Gojković smišljeno oduzela reč, i da mu je dala da govori kad je RTS prekinuo prenos. Naveo je da je poslanike Pokreta vređao Marjan Rističević.

20:31 – Polemika Pajtića i Vučića o ekspozeu, kafanskom računu za 250 piva, sinovljevoj školi…

19:41 – Vučić replicira Šešelju: Kandidovaće se za predsednika, to da neće, okačite mačku o rep. Razumem njegov napad na Nikolića.

19:10 – Ekonomska problematika je bila u središtu pažnje u ekspozeu mandatara Vučić. Prema onom što je pročitano, i buduća vlada će zadržati iste ciljeve kao i prethodni kabinet, bez promene ekonomskog kursa.

17:52 – Lider radikala Vojislav Šešelj je ocenio da je ekspoze mandatara spisak lepih želja, dobrih namera i ukazivanja na probleme, ali da u njemu nema celovitog rešenja za problem unutar sistema.

15.40 – Poslanik Nove stranke Zoran Živković izjavio je da je ekspoze koji je izneo mandatar Aleksandar Vučić „prazan“ i da je jedini cilj izlaganja bio da traje šest sati.

On je kazao da su kao planovi nove vlade predloženi ministri sa, kako je naveo, sumnjivom kriminalnom prošlošću.

Živković je rekao da Srbija ima najveći javni dug, najniže plate u regionu, najmanju sigurnost za radnike, najmanje investicije i najgore puteve u regionu.

14.24 – Predsednik Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković Palma rekao da će poslanici te partije, i pored njegovog negativnog stava o homoseksualnim vezama, glasati za izbor Vlade Srbije u kojoj će ministarka biti Ana Brnabić.

14.09 – Izbor Ane Brnabić ne znači legalizaciju homoseksualnih brakova – Mandatar Vučić kaže da Ana Brnabić nije LGBT ministarka, kako neki navode, već ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu i na to mesto je predložena jer je marljiva i ima znanje i tu je zato što vredi, a ne zato što je muškarac ili žena, ili što je ovakve ili onakve sekusualne orijentacije.

„Ali moram da kažem onima, koji o tome pričaju, da to ne znači da smo legalizovali homoseksualne brakove. Niti smo to uradili niti postoji plan i ideja za to. Borićemo se za sva prava ljudi”

14.02 – U Skupštini Srbije bilo je priče i o prvoj medalji Kosova na Olimpijskim igrama:

13.45 – Predsednik radikala Vojislv Šešelj izjavio je da bi, da je otišao na skup povodom godišnjice hrvatske akcije „Oluja“ u Busijama, zamolio mandatara Aleksandra Vučića da uzme predsednika Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića u Vladu i postavi ga za ministra saobraćaja i građevine.

13.41 – Poslanička grupa Srpskog pokreta Dveri je, uz konstataciju da je od 2012. javni dug u Srbiji povećan za devet milijardi evra i da je iznad 70 odsto bruto državnog proizvoda, saopštila da premijer Aleksandar Vučić nastavlja politiku zaduživanja države prema Međunarodnom monetarnom fondu i Svetskoj banci.

13.23 – Polemika o stranim investitorima – Vučić je ocenio da je u Srbiji zavladao „nekakav ludistički pokret“, koji se bori protiv stranih investitora i plaćenog produženog radnog vremena. “To je katastrofa i boriću se protiv toga”, rekao je on tokom polemike sa Markom Đurišićem.

Vučić je izjavio da strani investitori, na području od Rače Kragujevačke do Leskovca, sa 6.500 zaposlenih izdržavaju veliki broj porodica. “Da li treba da ih oteramo?”, upitao je Vučić povodom Đurišićeve zamerke na minimalnu cenu rada, oko koje nije postignut dogovor vlade sa sindikatima i poslodavcima.

13.14 – Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije-SDA Sandžak Čedomir Jovanović izjavio je danas da mu je žao što nije uspeo da se dogovori sa mandatarom Aleksandrom Vučićem oko načina na koji bi zajedno odgovorili na ključne probleme u Srbiji.

13.08 – Lider Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) Muamer Zukorlić najavio je da će poslanici te stranke glasati za izbor nove Vlade Srbije. Zukorlić očekuje da budući kabinet Aleksandra Vučića nastaviti sa „dobrom praksom i radom koji BDZ podržava“.

13.06 – Lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je danas, komentarišući dužinu trajanja ekspozea mandatara Aleksandra Vučića, da je razlog što nije u stanju da razazna prioritete razvojne politike Srbije.

12.38 – Lider radikala Vojislav Šešelj traži od predsednice Skupštine Maje Gojković da upozori goste na galeriji parlamenta da ne mogu da aplaudiraju i dobacuju, što je ona i uradila.

12.15 – Šef poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić izjavio je da ta stranka neće glasati za izbor nove vlade Srbije i naveo da u njenom programu nema konkretnih mera koje bi doprinele boljem životu građana i smanjenju siromaštva u zemlji.

„U Srbiji imamo povećanje siromaštva koje poprima ozbiljne dimenzije. Imamo više od 150.000 siromašnih nego pre dve godine, a njih dva miliona je ugroženo siromaštvom. Prioritet vlade zato treba da bude smanjenje siromaštva“, rekao je Đurišić.

On je pozvao vladu da poveća minimalnu cenu rada i ukazao da je zadnje povećanje bilo 2014. godine. Đurišić je ukazao i da se za neke od predloženih ministara vezuju brojne afere.

12.03 – Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine – Zelena stranke Nenad Čanak izjavio je danas da ne sumnja u nameru mandatara Aleksandra Vučića i nove vlade da će dati sve od sebe da građani žive bolje. Čanak je u skupštini tokom rasprave o izboru nove vlade rekao da ne bi sedeo u parlamentu da u to sumnja.

11.34 – Privatizacija Partizana i Crvene zvezde – Neophodno je privatizovati fudbalske klubove, uključujući Partizan i Crvenu zvezdu, kako bi se prestalo s trošenjem državnih para za njihovo funkcionisanje, kaže Vučić.

Kako je istakao, privatizacija u sportu „teška bolest našeg društva“ a on do sada nije mogao da se izbori s tim problemom. Dodaje da ne misli da Partizan i Zvezda ne mogu da nadju sponzore, dodavši da je tim klubovima lakše da uzimaju novac od države. „Kao država plaćamo reket, plaćamo pare da nam ne bi vikali ‘pederu'“, rekao je Vučić i dodao da gotovo svi u državi navijaju za ta dva kluba, ali da je problem što vlada u tom slučaju nije fer prema ostalim fudbalskim klubovima.

11.20 – Kasni otvaranje deonice Ljig-Preljina na Koridoru 10. Otvaranje će biti odloženo jer izgradnja tunela kasni. Vučić je kazao da postoje problemi na izgradnji dva tunela na deonici Ljig-Preljina, zbog čega će otvaranje planirano za kraj avgusta, biti odloženo.

11.13 – Vučić najavljuje izmene zakona o finansiranju lokalne samouprave – Mandatar Vučić izjavio je danas da buduća Vlada namerava da promeni aktuelni Zakon o finansiranju lokalne samouprave kako bi se sprečilo nenamensko trošenje novca. Kako je istakao,
promene tog zakona su značajne i zbog dobijanja podrške Međunarodnog monetarnog fonda za nastavak saradnje.
„Nameravamo da menjamo Zakon o finansiranju lokalnih samouprava, pre svega zato što smatramo da je to veoma važan uslov za dobijanje podrške MMF-a, i potpisivanje pete i šeste revizije“, rekao je on.

10.50 – Šef poslaničke grupe Nova Srbija Velimir Stanojević izjavio je da će ta stranka podržati izbor nove vlade i da ona zaslužuje da dobije poverenje.

„Ova vlada zaslužuje da dobije poverenje jer je i u prethodnom periodu bila pre svega iskrena prema građanima, sprovela je mere koje će stvoriti uslove da Srbija bude jedna moderna i demokratska zemlja“, rekao je u skupštini Stanojević.

On je kazao da pozdravlja plan nove vlade koji se tiče poljoprivrede, turizma i završetka putne infrastrukture, jer su to grane koje mogu da unaprede Srbiju.

Stanojević je članovima nove vlade rekao da je neophodno da donesu zakon o sportu koji će definisati finansiranje sporta, jer dok se to ne definiše, mladi, talentovani ljudi će odlaziti da igraju van zemlje.

10.35 – Šef poslaničke grupe Savez vojvođanskih Madjara (SVM) – Partija za demokratsko delovanje Balint Pastor izjavio je da će SVM glasati za izbor vlade od koje očekuju da radi na očuvanju političke i ekonomske stabilnosti.

„Najvažniji rezultat prethodne vlade i ono što očekujemo od buduće je stabilnost. Prethodna vlada je uspela da sačuva političku i ekonomsku stabilnost, to nije uvek jednostavno u ovom našem regionu, i to je uslov svih uslova“, rekao je Pastor.

On je naveo i da SVM očekuje da se za vreme nove vlade okonča obilaznica oko Subotice, rekonstruiše pruga Beograd- Budimpešta i Subotica-Segedin, jer će to dovesti do ekonomskog prosperiteta u tim delovima Srbije.

Pastor se osvrnuo i na migranstku krizu i priliv migranata koji u ogromnom broju prolaze kroz Suboticu i okolinu, navodeći da zna da je to teško pitanje za zemlju, ali da apeluje na vladu da na prvom mestu bude bezbednost građana Srbije.

On je kazao i da očekuju od nove vlade da se reformišu planovi i programi u obrazovanju na maternjem jeziku, kao i da se mora rešiti problem odeljenja sa malim broja učenika.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here