Home Vesti Mirović: Nećemo vladu koja služi strancima

Mirović: Nećemo vladu koja služi strancima

157
0
 Mirović: Nećemo vladu koja služi strancima
Foto: Tanjug

BEOGRAD – Neophodno je da se formira republička vlada koja će delovati isključivo u interesu države, a ne u interesu bilo koga van Srbije kome eventualno ne odgovara način na koji je srpska vlast do sada funkcionisala, izjavio je danas predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović.

On ističe da je upravo za takvu vladu koja radi u interesu Srbije Aleksandar Vučić zajedno sa SNS i dobio poverenje grajana na izobrima.

O mogućnosti da Vučić nekome drugome poveri ulogu mandatara Mirović za „Večernje novosti“ kaže da bi to bilo mimo volje birača i da na takvu vrstu kompromisa SNS nije spreman.

Komentarišući odnos republičke i vojvođanske vlasti on ističe da je došao kraj podelama na „mi u Vojvodini i oni u Republici“.

„Posle 16 godina u zdanju Banovine je predstavnik vlasti tako nešto izričito rekao i verujte mnogi su bili zatečeni, jer naši prethodnici su uspeli da iskopaju dubok jaz netrpeljivosti i nepoverenja između Novog Sada i Beograda. Podrška i saradnja sa Republikom je prirodna stvar i u interesu je i same Pokrajine. Samo to može da bude izlaz iz nimalo zavidne ekonomske situacije u kojoj se Vojvodina trenutno nalazi“, naveo je Mirović.

Na pitanje da li očekuje pomoć Republike u pronalaženju velikih investitora spremnih da ulože u Vojvodinu, on kaže da će tražiti i u tome podršku Vlade Srbije i da su već imali kontakte sa nekoliko investitora.

„Interesovanje je veliko, a za to možemo da zahvalimo ukupnoj konsolidaciji ekonomije koju vlada sprovodi na nacionalnom nivou. Dobra politička klima u celoj Srbiji, rast BDP-a, stabinost, red i mir glavni su motivi za dolazak stranih investitora“, dodao je Mirović.

Kada je reč o usvajanju Zakona o finansiranju Vojvodine, on je rekao da je rok za usvajanje tog zakonskog akta predviđen Ustavom istekao još 2008.

„Zakon je potreban upravo zato jer će definisati kompleksna pitanja koja će na najpovoljniji način izbacivati iz orbite one koji se zalažu za nešto što Vojvodina po svom biću nije i ne treba nikada ni da bude, a to je izlovano ostrvo koje funkcionište u zasebnom sistemu sa problemima koji se ne rešavaju nego nagomilavaju“, naglasio je pokrajinski premijer.

Na pitanje da li to znači i kraj različitom tumačenju onih sedam procenata budžeta koje bi po Ustavu Republika trebalo da prosleđuje Pokrajini, on je rekao da se od 2006. kada je usvojen Ustav u koji je ugrađena odredba o sedam odsto trošilo nerazumno, „pa danas imamo u Vojvodini nekoliko bolnica koje duguju novac, apotekarske ustanove pred gašenjem, nezavršene ili propale nacionalne projekte kao što je Fond za razvoj novih tehnologija, Razvojna banka…“.

Mirović naglašava da je poljoprivreda u fokusu pokrajinske vlade i da je najviše sredstava u pokrajinskom budžetu predivđeno upravo za poljoprivredu dodajući da će jedan od proriteta biti zaustavljanje trenda izumiranja sela.

On je ranije najavio da će ispraviti gršku svojih prethodnika koji su odbili prošle godina da usvoje odluku o uvođenju tradicionalne srpske zastave i grba i tim povodom kaže da je to bio „puki hir prethodne vlasti na čelu sa DS i potreba da omalovaže grb i zastavu koji simobolišu vekovnu težnju većinskog srpskog naroda za prisajedinjenjem matici“.

Prema njegovim rečima, tradicionalni simboli će kako Statut i predviđa biti isticani uporedo sa već postojećim grbom i zastavom koje je prethodna vlast usvojila u prošloj deceniji.

Na pitanje kada će biti doneta odluka o sudbini Vojvođanske akademije nauka, umetnosti i kulture (VANUK), Mirović je rekao da će o tome biti izrečen sud u narednih nekoliko meseci.

„Činjenica je da je VANUK ostao bez direktora koji je podneo ostavku da ne postoji sistem finansiranja, sporna je i njena registracija. Sve to navodi na konačan zaključak o njenoj konačnoj sudbini. Naučni prostor treba da bude objedinjen a ne podeljen. U Novom Sadu već postoji Ogranak SANU, na akademskom nivou nisnu nam potrebni sukobi nego saradnja“, naveo je on.

Mirović, koji je nedavno inicirao izgradnju zgrade RTV stradale u NATO bombardovanju, ističe da RTV treba da radi nepristrasno, profesionalno i u skladu sa specifičnostima koje Pokrajina ima u delu manjinskih programa.

„Politika ne treba da se meša u izbor organa upravljanja te medijske kuće, kao ni u njeno unutrašnje ustrojstvo. Naš doprinos konsolidaciji te medijske ustanove biće izgadnja nove zgrade i nabavka opreme. Tu se naš posao zavrsava“, dodao je pokrajinski premijer.

Izvor: Tanjug

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here