Home Vesti Intervju: Slavica Đukić Dejanović

Intervju: Slavica Đukić Dejanović

137
0
Intervju: Slavica Đukić Dejanović
Foto: Politika

Zamenica predsednika Socijalističke partije Srbije Slavica Đukić Dejanović smatra da bi u novoj vladi trebalo da bude mesta i za socijaliste, jer su četiri godine zajedno sa naprednjacima delili dobro i zlo u vlasti. Ona tvrdi da bi za Srbiju bilo veoma dobro da SPS bude i u novoj vladi, ali podseća da odluku o tome donosi lider naprednjaka Aleksandar Vučić.

„Socijalisti su pouzdan partner i u proteklom periodu smo podržavali i vrlo nepopularne ekonomske mere koje su dovele do stabilizacije državne kase. Proizvod te politike je i otvaranje pregovaračkih poglavlja sa Evropskom unijom. Sigurna sam da Ivica Dačić sada kao ministar inostranih poslova u tehničkoj vladi izvanredno radi svoj posao i da ima ne male zasluge za otvaranje poglavlja 23 i 24”, kaže novoizabrana zamenica predsednika SPS-a Slavica Đukić Dejanović u intervjuu za „Politiku”.

Glavni odbor SPS-a je na sednici u Leskovcu na predlog Ivice Dačića jednoglasno odlučio da potpredsednica Slavica Đukić Dejanović bude posle Aleksandra Antića novi zamenik predsednika stranke. Krajem prošle godine dogovoreno je da se na ovoj funkciji na šest meseci smenjuju stranački potpredsednici kako bi svi ravnomerno bili uključeni u rukovođenje strankom.

Da li biste prihvatili mesto u vladi?

Ako ocena premijera bude da ja mogu znanjem da pomognem da vlada nastavi sadašnjim putem, ne samo da bih razmislila o toj ponudi, već bi mi to bila čast da budem u tom timu.

U medijima se spekuliše da biste mogli da budete ministar na dve funkcije. Koji resor bi vam bio bliži – zdravlja ili obrazovanja?

A ne (smeh). Pitate me mnogo. Ne mogu prihvatiti nešto što mi nije ponuđeno i besmisleno je razmišljati šta je meni draže.

Da li vam smeta ponašanje nekih funkcionera naprednjaka prema socijalistima?

Ne smeta. Znate, brat i sestra se napadnu, ali se vole.

Kako ćete se pozicionirati u odnosu na buduću vladu?

Za nas je veoma važno da kao političari znamo da li ćemo imati odgovornost sa pozicija vlasti ili ćemo otići u opoziciju. Formiranje vlade će bitno uticati na naše pozicioniranje.

Prilikom obeležavanja 26 godina od osnivanja stranke lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izneo je predlog da Ivica Dačić bude kandidat koalicije na predsedničkim izborima. Da li je to bilo dogovoreno ili vas je Palma iznenadio ovim predlogom?

Ko će biti kandidat naše partije za predsednika Srbije o tome će odlučivati stranački organi, ali kada za to dođe vreme. Dragan Marković je jedan od naših najvernijih političkih partnera i njegovo viđenje da Ivica Dačić treba da obavlja najodgovornije državne funkcije za mene nije bilo iznenađenje. To je njegovo razmišljanje i ja to poštujem.

Da li je to zbog toga što očekujete da bude u vladi?

Predsednički izbori su sledeće godine i o njima mogu da razmišljaju oni koji nemaju mnogo posla. Ivica Dačić je u Briselu sa premijerom Aleksandrom Vučićem gde je naša zemlja otvorila nova poglavlja, a o kandidaturi za predsednika Srbije nijedan stranački organ se time nije bavio.

Da li su vašu struku (psihijatre) i vas kao direktorku Klinike za pshijatrijske bolesti „Laza Lazarević” kontaktirali oko integracije zatvorenika iz Gvantanama u srpsko društvo?

Niko sa mnom nije kontaktirao, jer u ovom slučaju nema mesta za psihijatra, ali je za druge stručne institucije tu bilo mesta. Dvojica zatvorenika iz Gvantanama nisu osobe sa mentalnim smetnjama i njima nije potrebna pomoć psihijatra.

Koji će biti vaš prvi potez kao zamenice predsednika SPS-a?

Nastaviću tamo gde je stao Saša Antić, što je pre njega radio Žarko Obradović. Ova funkcija podrazumeva dinamiku koja podrazumeva moju češću koordinaciju sa potpredsednicima partije koji su od Ivice Dačića dobili precizna zaduženja za određene resore. Tamo gde smo u vlasti na lokalnu moraćemo da motivišemo funkcionere da što kvalitetnije i bolje rade svoj posao.

U dosta lokalnih sredina SPS nije dobro prošao na lokalnim izborima.

Analiziraćemo postignute rezultate aprilskih izbora, i to opštinu po opštinu, region po region. Osim toga, saveti i odbori SPS-a će morati početi da funkcionišu.

Izvor: Politika

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here