Home Vesti Vučić: Fokus premeštamo na reformu obrazovanja i zdravstva

Vučić: Fokus premeštamo na reformu obrazovanja i zdravstva

105
0
 Vučić: Fokus premeštamo na reformu obrazovanja i zdravstva
Foto: Tanjug

BEOGRAD – Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će fokus reformi nove vlade biti premešten na reformu obrazovanja i zdravstva.

Vučić je, na poslovnom ručku koji je organizovala Američka privredna komora u Srbiji (AmCham), objasnio da je potrebno naučiti mlade da rade više.

Prema njegovim rečima, Srbija će sa Svetskom bankom imati program za pobljšanje nivoa u stepena obrazovanja male dece, promenom načina pohađanja školica i obdaništa.

Kako je dodao u prvom delu biće uloženo 50 miliona, dok će u drugom delu da se radi na promeni sistema.

„To će biti najbolniji deo reformi, i zato već godinu dana posmatram šta se zbiva u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji. Pokušaćemo da uvedemo dualno obrazovanje, da učimo decu od 14 do 19 godina da rade i da istovremeno napravimo kopču između sistema obrazovanja i ekonomije“, rekao je Vučić.

On je naglasio da ne treba da nas interesuje pravljenje diploma, već sticanje znanja i veština.

„Imamo zakone koji omogućavaju takve stvari. Uključićemo i kompanije u to, a mi ćemo kao zemlja da dajemo subvencije za to“, rekao je Vučić.

Od sledeće godine, kako je najavio premijer, izdvajaće se novac za dualno obrazovanje.

Kao primer lošeg sistema obrazovanja Vučić je naveo svoj slučaj, jer, kako je primetio, kao najbolji student fakulteta nije znao kako se u praksi treba ponašati u sudnici, niti koje su procedure…

Izvor: Tanjug

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here