Home Vesti Maja Gojković ponovo na čelu Skupštine Srbije

Maja Gojković ponovo na čelu Skupštine Srbije

128
0
Maja Gojković na čelu Skupštine Srbije
Foto: Tanjug

Skupština Srbije je u ponedeljak uveče izglasala Maju Gojković za predsednicu Skupštine.

Nakon burne rasprave tokom zasedanja konstitutivne sednice u petak i njenog jednako burnog nastvka tokom ponedeljka, za njen izbor glasalo je 159 poslanika, protiv je bilo 73, a uzdržan je bio jedan poslanik.

Za njen izbor glasali su poslanici Spske napredne stranke, Partije ujedinjenih penzionera Srbije, Socijaldemokratske partije Srbije, Pokreta socijalista, Saveza vojvođanskih Mađara, Partije za demokratsko delovanje, ali i poslanici Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije.

Novoizabrana predsednica Maja Gojković obećala je da će biti jednaka prema svima.

„Biću predsednik jednak prema svakome, ali neću imati razumevanja da se od ovog parlamenta napravi nešto drugo osim onoga što piše u Ustavu i našim pozitivnim propisima. Sliku parlamenta ne stvara jedan čovek, sliku parlamenta stvaramo svi zajedno, obraćanjem i ponašanjem, a svakim glasanjem za ili protiv odredjujemo sudbinu gradjana ove zemlje“, kazala je Gojkovićeva.

Ona je zavalila svim poslanicima koji su podržali njenu kandidaturu za tu funkciju i onima koji su za nju glasali, ali i onima koji su je argumentovano krtikovali.

„Slušala sam i one koji su pokušavali bez argumenata vrlo ružno da govore o meni, ali pravo poslanika jeste da se na početku legitimiše kako vidi ovaj rad, da li nešto treba da potkrepiti argumentima, ili govorom mržnje“, rekla je Gojkovićeva.

Ona se, kada je sela na mesto predsedavajućeg, rekla da je najstariji poslanik Dragoljub Mićunović, koji je predsedavao konstitutivnom sednicom parlamenta, zbunio jer je nije sačekao da joj čestita.

Za generalnog sekretara Skupštine Srbije imenovana je Svetlana Bulajić. Skupština će u narednim danima odlučiti kada će nastaviti rad kako bi se formirala i radna tela, odnosno skupštinski odbori.

Radna tela nisu formirana jer nisu svi poslanički klubovi predložili svoje kandidate. Za izbor Svetislave Bulajić za generalnog sekretara parlamena glasalo 59 poslanika, a protiv je bilo 12.

U obrazloženju njene kandidature navodi se da je ona magistar pravnih nauka sa iskustvom u parlamentarnom radu i da je zbog toga predložena za mesto sekretara.

Izabrano šest potpredsednika, DJB bez mesta
Skupština Srbije izabrala je šest potpredsednika, ali ne i sedmog iz pokreta Dosta je bilo, kako je prvobitno bilo dogovoreno. Za potpredsednike su izabrani Veroljub Arsić (SNS), Konstantin Arsenović (PUPS), Vladimir Marinković (SDPS), Đorđe Milićević (SPS), Vjerica Radeta (SRS) i Gordana Čomić (DS).

Predsednica Skupštine Maja Gojković rekla je da će se o edmom potredsedniku razgovarati narednih dana.

Jasmina Nikolić nije izabrana, jer poslanici Dosta je bilo nisu podržali prvobitno postignut dogovor svih šefova poslaničkih grupa da skupština ima sedam potpredsednika. Zbog toga su poslanici umesto u paketu o svih sedam glasali o svakom poslaniku pojedinačno, a Jasmina Nikolić nije dobila dovoljan broj glasova.

Predsednik pokreta Saša Radulović rekao je novinarima u skupštini da nisu glasali za to da parlament ima sedam potpredsednika, jer Srpska napredna stranka to radi zbog svojih interesa, a pokušava da to predstavi kao ustupak opoziciji.

„Tokom dva dana rasprave pokušali su da spinuju da se oni tobož žrtvuju za DS i nas, oni su to ustvari proširili da bi zadovoljili svoje koalicione potrebe, namirili Rasimovu stranku (Socijaldemokratsku partiju Srbije) i PUPS (Partiju ujedinjenih penzionera Srbije). Nama ne trebaju ustupci SNS-a“, rekao je Radulović.

Poslanici pokreta Dosta je bilo tokom glasanja o potpredsednicima napustili su skupštinsku salu.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here