Home Izbori 2016 Rok za predaju izveštaja o troškovima kampanje ističe početkom juna

Rok za predaju izveštaja o troškovima kampanje ističe početkom juna

116
0
tadicpr-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Politički subjekti koji su učestvovali na parlamentarnim izborima imaju rok do 5. juna da Agenciji za borbu protiv korupcije podnesu izveštaje o troškovima izborne kampanje, dok su učesnici na pokrajinskim izborima dužni to da urade dva dana ranije, do 3. juna.

Iz Agencije za borbu protiv korupcije navode i da rokovi za podnošenje izveštaja za lokalne izbore zavise od dana kada su konačni rezultati izbora proglašeni u različitim opštinama.

Politički subjekti još uvek predaju izveštaje o troškovima izborne kampanje, s obzirom na to da još nisu istekli rokovi, navodi se u saopštenju.

Inače, u izveštajima je neophodno da budu navedeni podaci o poreklu, visini i strukturi prikupljenih i utrošenih sredstava iz javnih i privatnih izvora.

Iz Agencije podsećaju da je za nepodnošenje izveštaja o troškovima izborne kampanje zakonom predviđena kazna za politički subjekat od 200.000 do 2.000.000 dinara, a za odgovorno lice u političkom subjektu od 50.000 do 150.000 dinara.

Kada je reč o kontroli, iz Agencije ističu da će koristiti podatke koje su prikupili posmatrači u kontroli izveštaja o troškovima izborne kampanje, zajedno sa drugim podacima dostavljenim od strane banaka, jedinica lokalne samouprave i pružalaca usluga.

„U svim slučajevima za koje se utvrdi da su tokom posmatranja izborne kampanje prikupljeni podaci koji ukazuju na povrede Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Agencija će podneti zahteve za pokretanje prekršajnih postupaka“, navode u Agenciji.

Iz Agencije ističu i da na svom sajtu ažuriraju obaveštenja političkim subjektima u vezi sa rokovima za podnošenje izveštaja o troškovima izborne kampanje, u skladu sa dostupnim podacima, dodajući da su izveštaji koji su podneti i verifikovani javno dostupni na sajtu.

Izvor: RTS

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here