Home Vesti Sutra konsultacije Nikolića sa Vučićem o Vladi

Sutra konsultacije Nikolića sa Vučićem o Vladi

100
0
ainaguracija-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić počeće sutra konsultacije povodom formiranja Vlade Srbije, razgovorom sa Aleksandrom Vučićem, nosiocem izborne liste – „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“, koja je na aprilskim vanrednim parlamentarnim izborima osvojila većinu mandata u novom sazivu parlamenta.

BEOGRAD – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić počeće sutra konsultacije povodom formiranja Vlade Srbije, razgovorom sa Aleksandrom Vučićem, nosiocem izborne liste – „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“, koja je na aprilskim vanrednim parlamentarnim izborima osvojila većinu mandata u novom sazivu parlamenta.

Kako je saopštila Pres služba predsednika, konsultacije će biti održane u 14 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Prema Ustavu Srbije, kandidata za predsednika Vlade parlamentu predlaže predsednik, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista.

U parlament je posle vanrednih parlamentarnih izbora 24. aprila ušlo sedam lista – lista oko SNS, koja je osvojila 131 mandat, SPS-JS, SRS, Pokret „Dosta je bilo“, koalicija oko DS, koalicija Dveri-DS S, koalicija LDP-LSV-SDS i pet manjinskih lista.

Tako bi na Andrićev venac na razgovor sa šefom države u narednim danima trebalo da dođu i Ivica Dačić, Vojislav Šešelj, Saša Radulović, Bojan Pajtić, Sanda Rašković Ivić i Boško Obradović, Čedomir Jovanović, Boris Tadić, Nenad Čanak…

Prema Zakonu o predsedniku, šef države je dužan da Narodnoj skupštini predloži onog kandidata za predsednika Vlade koji može da obezbedi izbor Vlade.

Lista oko SNS ima većinu i da samostalno formira vladu, bez koalicionih partnera, ali je lider stranke Aleksandar Vučić već najavio da će SVM Ištvana Pastora sigurno biti partner.

Mediji, doduše, uveliko špekulišu da bi u vladi mogli da se nađu i druge političke opcije, poput LDP-a Čedomira Jovanovića, te procenjuju da „ima nade“ i za ponovnu saradnju sa SPS Ivice Dačića.

Vučić je više puta rekao da ni sa kim još nije razgovarao o sastavu vlade, ali je načelno najavio mogućnost da njegov novi kabinet ima jedno ministarstvo manje, te promene na čelu pojedinih resora.

Nikolić je ranije rekao da je pobeda SNS upečatljiva i jasna i da misli da za mandatara neće morati ni da obavlja konsultacije, suštinski, ali ga Ustav na to formalno obavezuje.

Nakon obavljenih konsultacija, predsednik poverava mandat za sastav vlade kandidatu za predsednika vlade koji sa programom i sastavom vlade izlazi pred poslanike.

Očekuje se da novi saziv parlamenta bude konstituisan do 4. juna, budući da tad ističe zakonski rok, odnosno 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora.

Po konstituisanju parlamenta, počinje da teče rok od 90 dana za formiranje vlade, ali je Vučić već najavio da će ona biti formirana ubrzo po ulasku novih poslanika u zgradu na Trgu Nikole Pašića.

Vučić je ranije najavio da će sednica Predsedništva SNS biti održana 28. maja, posle čega će biti konstituisana skupština, a da će novi tim iz Nemanjine 11 zakletvu položiti najkasnije 15 dana od konsituisanja parlamenta.

Prema zakonu, mandatar za sastav vlade parlamentu iznosi program i predlaže njen sastav, a parlament istovremeno glasa o programu i izboru premijera i članova vlade.

Vlada je izabrana ako je za njen izbor glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Nakon vanrednih izbora 16. marta 2014. godine, na kojima je pobedila SNS, vlada je bila formirana 27. aprila, dok je za formiranje nove vlade posle izbora 6. maja 2012. godine trebalo 83 dana.

Izvor: Tanjug

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here