Home Intervjui Ljubiša Jovašević: Danas samo povlašćeni mogu da se bave politikom

Ljubiša Jovašević: Danas samo povlašćeni mogu da se bave politikom

207
0
Ljubiša Jovašević - Srbija izbori
Foto: Pečat

Sa predsednikom pokreta, dr Ljubišom Jovaševićem, smo razgovarali o položaju malih stranaka, tekućoj kampanji i političkom programu kojim se pokret predstavlja glasačima.

Pokret udruženih samouprava Srbije (PULS) je osnovan 2010. godine u Kraljevu i čine ga udruženi predstavnici lokalnih samouprava iz Kraljeva, Čačka, Užica, Raške, Obrenovca i još mnogih drugih. Sa predsednikom pokreta, dr Ljubišom Jovaševićem, smo razgovarali o položaju malih stranaka, tekućoj kampanji i političkom programu kojim se pokret predstavlja glasačima.

Kakva je, prema Vašem mišljenju, pozicija manjih stranaka na ovim izborima?

– Položaj malih stranaka je jako loš i direktno zavisi od finansija koje predstavljaju i dalje ulaznicu za medije. Dolazimo do obesmišljavanja demokratije jer samo povlašćeni slojevi mogu sebi dopustiti luksuz bavljenja politikom i uopšte učestvovanjem u političkom životu Srbije.

Šta Vašu stranku izdvaja od ostalih?

– Sedište van Beograda, ali i specifičan način decentralizacije koji nije vezan za teritorijalnu dezintegraciju vec za decentralizaciju javnih dobara i preduzeća. Na primer sedište „Srbija šuma“ ne sme da ostane u Beogradu, preduzeće mora da se raspodeli tako da sedište na primer u Ivanjici bude nadležno za šume tog dela Srbije ili Šumska gazdinstva Kraljeva da imaju sedište u Kraljevu, a ne da se dobrima rukovodi iz Beograda koji tad uzima novac a ne rukuje na adekvatan način imovinom koja je inače van Beograda.

Kakvu kampanju očekujete na predstojećim izborima?

– Kampanja neće biti korektna, već se to vidi po nastupima pojedinaca. Posebno izdvajam ponašanje, poruke koje daju Krkobabić i Vulin. Tako na primer Krkobabić „obećava“ da penzija neće biti ako Vučić ne pobedi itd.

Sa kojim strankama biste ušli u postizbornu koaliciju, a sa kojima ne?

– Predizborna koalicija je moguća samo sa prosrpskim strankama i strankama nacionalnih manjina koje su viiše okrenute Srbiji nego stranke koje se tretiraju kao velike stranke levice, centra i desnice iako su granice izmedju njih odavno zbrisane. Drugim rečima ne sa onim strankama koje su okrenute ka Briselu, Angloamerikancima ili Rusima. Želimo kontakte sa prosrpskim strankama koje se bore za politički transparentnost kao preduslov političkog odlučivanja a ne za maskiranje ciljeva i tek onda pristupanje odlučivanju o elementarnim stvarima koje će definisati budućnost Srbije. Mislim na odluke kao što su EU pridruživanje ili ulazak u NATO.

Kakav rezultat očekujete na predstojećim izborima?

– Naša politika je okrenuta ka lokalnim parlamentima gradova i opština i na njima ucestvujemo pa se nadamo ponovljenim ili nešto boljim rezultatima tamo gde su članice PULS-a krenule u izborne procese.

U progamu navodite da se zalažete za vraćanje tradicionalnim vrednostima po modelu Japana ili Norveške. Šta konkretno mislite pod tim?

– Očuvanje tradicionalnih vrednosti, akumulacija kapitala na nacionalnom nivou, omogućavanje edukacije na nivou te dve zemlje koje inače ne prihvataju bolonjski koncept edukacije, poštovanje maternjeg jezika ( i srpskog jezika na teritoriji Srbije i pisma) ulaganje u talente i omogućavanje ostajanja u zemlji uz stipendije i poslovni angažman koji bi bio unapred obezbedjen talentovanim studentima različitih oblasti a posebno konjukturnih ( informatika, bazične nauke, medicina, inžinjering genetski, umetnosti itd)

Kažete da biste zakonskom regulativom omogućili da Srbija lako i jeftino proizvodi hranu. Za kakve konkretno poljoprivredne mere planirate da se zalažete?

– Država mora da ulaže u proizvodnju organske hrane ali i da garantuje cene poljoprivrednih proizvoda, uz sprečavanje uvoza sumnjivog kvaliteta mesa i ostalih poljoprivrednih artikala. Samo garancija cena za postignuti kvalitet uz davanje niskokamatnih kredita za obnavljanje agrotehnike poljoprivrednicima ( kao i vraćanje kredita u naturi na primer) omogućava proizvodnju bez preteranog finansijskog rizika. GMO mora da se zabrani i u prometu i proizvodnji. Napušteno zemljište sa postojećim objektima otkupiti i davati na duge periode porodicama koje se odluče za stočarstvo, ratarstvo i voćarstvo. Stvarati u definisanim područjima infrastrukturu ( puteve, škole, ambulante, javni prevoz, stomatološku službu i veterinarsku službu).Omogućiti seoski turizam koji treba „upakovati“ sa lovnim turizmom.

Šta biste uradili povodom evrointegracija Srbije?

– Potrebno je obaviti pregovore i prihvatiti zakone i norme EU, potom pristupiti analizama pro et contra u smislu pristupanja i nepristupanja i posledicama toga. Zatim obavestiti naciju pošteno o rezultatima i omogućiti referendum sa pitanjem ZA i PROTIV pristupanja EU bez dodatnih opterećenja ispitanika ( gradjana).

Veliku pažnju posvećujete decentralizaciji. Zašto vam je to toliko bitno?

– Sa jedne strane imate prihode koji su vaši i deo prihoda vi odvajate za funkcionisanje centralnih vlasti a sa druge strane zaustavljate manipulacije političara i vlade usmerenih prema lokalnim samoupravaa po sistemnu “ batina i šargarepa“.

Koje su po vašem mišljenju dobre stvari koje je uradila sadašnja vlast?

– Dugo sam razmišljao o tome šta je to dobro što su uradili. Pa valjda jedino što su odustali od prodaje telekoma. Ništa drugo i ništa toliko dobro da bi se pamtilo dugo.

Promovišete ideje socijalne države i pristupačnije zdravstvene zaštite. Da li je vaša partija striktno leve orijentacije?

– Uopšte ne pripadamo levim strankama. Mislim da mi pripadamo centru.Ono što promovišemo je moguće, naravno u potpunosti i bez jakih društvenih potresa, onda kad stvorimo solidne finansijske uslove a to je moguće. Mnogo je čak lakše nego što to izgleda na prvi pogled,Zdravstvena zaštita je neophodna i ona mora da bude elementarna i sveobuhvatna. Potrebno je menjati pravilnike zdarstvenih fondova, sprovesti reorganizaciju zdravstva ali i pojedine uslige koje su vanstandardne i koje predstavljaju čak i „modni hir“ naplatiti. Smatram neophodnim i promenu fiskalne politike. ona bi mogla u početku da bude i progresivna.Inače ni jednog trenutka nisam smatrao da je potrebno sve po svaku cenu privatzovati. I država mora da ima imovinu. Neophodno je organizovati i svoje banke jer samo one kog da prete privredne i poljoprivredne investicije u Srbiji.

Vaša poruka glasačima?

– Moja poruka je da budemo svesniji i oprezniji i na izborima i posle izbora. manimo se politike cirkuzanata, nedokazanih i neznalica, oslonimo se na struku ali i na kadrove proverene u oblastima koje nisu „opšta praksa politike“.

Nikola Jekić – Srbija izbori

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here