Home Kolumne Beli listići – crno nam se piše

Beli listići – crno nam se piše

194
0

Beli listići su sve zastupljeniji trend na izborima u Srbiji, a podrazumevaju apstinenciju od glasačkog prava, što u praksi znači da glasač na svom listiću nacrta čiča glišu, napiše neku duhovitu poruku, dopiše egzotičnu koaliciju (kao na primer lista ,,Dart Vejder: Sila je uz nas!“) ili jednostavno na mestu gde treba da označe svog izbornog kandidata ostave – belinu.

Ovakav izbor ima za cilj pre svega da označi stavove kao što su: ,,Nemam za koga da glasam!“, ,,Svi su isti!“, ,,Kao da će moj glas nesto da promeni“ ili jednostavno ,,Ako budem baš, baš zanimljiv možda se pojavim i na televiziji!“. U idealnom svetu savršenog izbornog sistema i visoko moralnih političara beli listići bi osim poruke koju šalju imali i jako faktičko dejstvo koje odražava nezadovoljstvo naroda aktuelnim političarima.

Nažalost u Srbiji je stanje drugačije i svi beli listći se raspoređuju po principu da onaj ko je dobio najveći broj glasova dobije i najveći procenat nevažećih listića, odnosno u praksi od belih listića korist imaju najveće stranke, dok poruka koju bi oni trebalo da nose izgleda odlazi u vetar. Ne mislite valjda da je slučajno što iz, na primer, SNS-a ne pričaju previše o podsticanju izlaznosti dok sa druge strane opozicione stranke, kao DSS, kreću sa pričom da će voditi kampanju za izlaznost?

Beli listići kao i cela ideja demokratije tako prerastaju u svoju suprotnost, glasovi koji treba da budu protest protiv najvećih partija zapravo njih i podržavaju, a demokratiju koja svima daje pravo da se uključe u donošenje bitnih državnih odluka, ljudi organizovano bojkotuju. Tako dolazimo do najvećeg nonsensa domaće politike, velike stranke svojom nesposobnošću i veštim PR manipulacijama teraju građane da se odluče za beli listić a na taj način zapravo povećavaju svoju podršku!

Kako bi se stalo na kraj besmislu najvažnije je da svi shvate da u demokratiji ne postoji uzdržanost i da svaki glas, iako vi to možda niste tako zamislili, neko dobija. I odbijanje izbora je – izbor, zato oni koji pozivaju na ovakv vid protesta nemaju pravo da se žale jer su indirektno glasali upravo za trenutnu vlast.

Zato ukoliko ste nezadovoljni kukanje, lajkovanje ili beli listići nisu zamena za aktivizam i učestvovanje u svemu što vas se tiče – a izbori se tiču svih nas!

Nikola Jekić
Srbija izbori

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here