Home Saopštenja Senić: Članstvo u EU kljupni faktor stabilnosti u regionu

Senić: Članstvo u EU kljupni faktor stabilnosti u regionu

168
0
SDS - Srbija izbori
Foto: pancevo.mojkraj.rs

Hag – Poslanik Socijaldemokratske stranke i predsednik Odbora za evropske integracije Aleksandar Senić učestvuje na sastanku predsedavajućih parlamentarnih odbora za evropske poslove parlamenata Evropske unije – KOSAK, koji se održava 7. i 8. februara 2016. godine, u Hagu, u okviru parlamentarne dimenzije holandskog predsedavanja Savetom Evropske Unije.

Predsednik Odbora za evropske integracije Aleksandar Senić je u svom obraćanju podsetio prisutne da je Srbija je u decembru prošle godine otvorila prva poglavlja u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji, odnosno poglavlja 32 i 35, koja se tiču finansijske kontrole i ostalih pitanja. Istakao je da je Republika Srbija u ovom trenutku spremna za otvaranje narednih osam pripremljenih poglavlja. Izrazio je i nadu da će sledeća poglavlja, koja će biti otvorena u toku holandskog predsedavanja EU, biti poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava. Na kraju, apelovao je za veću podršku reformama na zapadnom Balkanu, s obzirom da je to od ključne važnosti i za samu Evropsku uniju, budući da je jasna perspektiva članstva u Evropskoj uniji ključni faktor stabilnosti u regionu.

Na sastanku učestvuju predstavnici 28 zemalja članica Evropske unije, Evropskog parlamenta, kao i zemalja kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Pored toga, kao gosti, učestvuju i predstavnici Evropske komisije, Evropskog saveta, Gruzije, Islanda, Norveške i Švajcarske. U delegaciji Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije su Aleksandar Senić, predsednik Odbora i Vesna Marković, članica Odbora.

Na sastanku se raspravljalo o ulozi nacionalnih parlamenata u donošenju odluka na nivou Evropske unije, predstavljeni su prioriteti holandskog predsedavanja i Program Evropske komisije za 2016. godinu. Utvrđen je i predlog dnevnog reda za 55. Konferenciju KOSAK, koja će biti održana u junu ove godine u Hagu.

Izvor: SDS

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here