Home Vesti SANU: Ne podržavamo nijednu stranku

SANU: Ne podržavamo nijednu stranku

118
0
SANU - Srbija izbori
Foto: N1

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) saopštila je da ne podržava nijednu političku stranku i dodala da ne učestvuje u političkom životu.

„Sa nevericom smo pročitali intervju gospođe Sonje Biserko u kome se navodi da SANU kao institucija podržava određene političke partije. SANU, kao najviša naučna i umetnička ustanova u zemlji, držeći se Zakona o Akademiji i Statuta SANU, ne učestvuje u političkom životu“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da „nema sumnje da svaki član SANU pojedinačno kao građanin zemlje ima svoje političke stavove koji će biti i osnov njegovih opredeljenja prilikom glasanja“.

„Međutim, SANU kao celina nije i neće artikulisati stav kakve kolektivne podrške bilo kojoj pojedinačnoj partiji, jer bi to bilo u suprotnosti sa njenim osnovnim principima delovanja. Iz poštovanja prema čitaocima i novinarskoj struci, ne ulazeći u to da li se u pomenutoj izjavi radi o neodgovorno izrečenoj proizvoljnosti ili nekim drugim razlozima, Izvršni odbor SANU želi da informiše javnost da izrečena tvrdnja jednostavno nije tačna“, saopšteno je.

Predsednica Helsinškog odbora je u nedavnom intervjuu za dnevnik „Danas“ rekla je da pojedine nacionalističke, odnosno proruske partije, poput Dveri, DSS i SRS imaju veliku podršku u obrazovnim institucijama i crkvi.

„Te stranke su konzervativne, patrijarhalne, antimoderne i uživaju podršku SPC, SANU, imaju veliki uticaj na Univerzitetu“, rekla je Sonja Biserko.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here