Home Izbori ROKADA Tači novi predsednik Kosova

ROKADA Tači novi predsednik Kosova

128
0
Hašim Tači - Srbija izbori
Foto: Blic/ Tanjug/ AP

Hašim Tači je jedini kandidat za novog kosovskog predsednika, o čemu će poslanici Skupštine Kosova glasati u februaru ili martu.

Hašim Tači je jedini kandidat za novog kosovskog predsednika, o čemu će poslanici Skupštine Kosova glasati u februaru ili martu.

Ako Tači ne dobije podršku skupštinske većine, što je scenario koji se u Prištini spominje kao moguć, Kosovo bi se našlo pred vanrednim parlamentarnim izborima.

Nakon odluke sadašnje kosovske predsednice Atifete Jahjage, kojoj mandat ističe 6. aprila, da se neće ponovo kandidovati, sadašnji šef kosovske diplomatije jedini slovi za njenog naslednika. Prema nezvaničnim saznanjima, Atifete Jahjaga je već dogovorila svoj angažman u sedištu NATO u Briselu po isteku predsedničkog mandata.

Politički analitičar Dušan Janjić veruje da je izbor Tačija za predsednika Kosova gotova stvar.

– Po koalicionom sporazumu njegove Demokratske partije Kosova (DPK) i Demokratskog saveza Kosova (DSK) premijera Ise Mustafe, Tačiju je namenjeno mesto predsednika Kosova u sledećem mandatu. To je deo njihovog dogovora, što je potvrdio i sam Mustafa. Očekujem da će kosovska skupština negde u februaru izglasati Tačija – kaže Janjić za “Blic” i napominje da je želja pojedinih evropskih zemalja da Hašim Tači više ne bude u izvršnoj vlasti na Kosovu.

Atifete Jahjaga - Srbija izbori

Ipak, u Prištini ima mišljenja da je ishod glasanja u kosovskoj skupštini prilično neizvestan. To za „Blic“ prenosi analitičar Fatmir Šeholi.

– Po kosovskom ustavu, da bi neko bio izabran za predsednika, potrebno je da tajnim glasanjem dobije podršku 80 od ukupno 120 poslanika, a tek u trećem krugu, ako prva dva budu neuspešna, može da bude izglasan sa najmanje 61 glasom. Ako imate u vidu da opozicija ima 31 poslanika, zatim da je iz Mustafine DSK već njih 11 javno reklo da neće glasati za Tačija, a tu su i tri nezavisna poslanika, jasno je da to neće biti lako. Ako ne bude izglasan, koalicija Tači-Mustafa neće opstati i Kosovo će ići na vanredne izbore – kaže Šeholi.

Kosovska javnost se prethodnih dana intenzivno bavila neuspesima Hašima Tačija na mestu ministra spoljnih poslova – od poraza u Unesku, preko usporenih priznanja nezavisnosti i neukidanja šengenskih viza EU, do neuspeha da se formira vojska Kosova.

Takođe, Tači je sve manje prihvatljiv za najveće zapadne sile, koje ga smatraju potrošenim političarem. Situaciju dodatno komplikuje formiranje Specijalnog suda za zločine OVK. Kako prištinski analitičari i stručna javnost navode, i ukoliko se Tači ne nađe na optužnicama čije se podizanje očekuje u junu, provlačiće se po sudovima u najmanju ruku kao svedok odbrane u korist svojih „ratnih prijatelja“.

Hašim  Tači - Srbija izbori

Zmija koju terete za ratne zločine

Hašim Tači, poznat i po ratnom nadimku Zmija, jedan je od osnivača OVK.

U Srbiji je osuđen na 10 godina zatvora zbog terorizma i na Interpolovoj je poternici. U izveštaju Saveta Evrope doveden je u vezu sa trgovinom ljudskim organima. Bio je prvi premijer Kosova nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti.

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here