Home Некатегоризовано „Ova koalicija nije sastavljena da bi učestvovala na izborima nego na njima...

„Ova koalicija nije sastavljena da bi učestvovala na izborima nego na njima pobedila“: Opozicija predstavila listu „Udruženi za slobodan Novi Sad“

86
0
CeSID izlaznost - Srbija izbori
Foto: B92/Tanjug

Ispred Gradske kuće u Novom Sadu predstavljena je danas opoziciona lista koju je Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije okarakterisao kao najveću ujedinjenu listu protiv vlasti Srpske napredne stranke u čitavoj Srbiji. Lista nosi naziv „Udruženi za slobodan Novi Sad“.

Koaliciju 12 stranaka i pokreta čine Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret obnove Kraljevine Srbije, Stranka Srbija centar SRCE, Narodni pokret Srbije, Nova demokratska stranka Srbije, Pokret za preokret, Zeleno – levi front, Pokret BRAVO, Ekološki ustanak, Pokret slobodnih građana i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Prvi na listi je Miloš Tubić predsednik gradskog odbora Nove demokratske stranke Srbije, a nosioci liste su Novaković i Vladimir Vrsajkov iz Stranke slobode i pravde.

Dogovor je da ova koalicija ne izlazi sa kandidatom za gradonačelnika, nego timom za Novi Sad i kampanja neće biti personalizovana na taj način.

Kompletan spisak kandidata za odbornike biće poznat po predavanju izborne liste, što bi trebalo da se dogodi u naredna dva dana.

– Izbori koji će se održati biće referendum za i protiv aktuelne vlasti koja Novi Sad tretira dvanaest godina kao političku svojinu. Sa jedne strane, biće grupa sakrivena iza lika i dela ustavokršitelja Aleksandra Vučića, koju će pored SNS činiti i Dačićevi socijalisti, Vulinov PS, Ljajićev SDP, Šešeljevi radikali i mnogi drugi. Sa druge strane smo mi Novosađani, okupljeni radi interesa građana i slobode u Novom Sadu. Našu koaliciju će činiti sve stranke Srbija protiv nasilja, koalicije NADA i drugih opozicionih stranaka i grupa građana – rekao je Tubić.

Svesni su kako kaže svojih ideoloških razlika, pre svega koji se tiču politike na državnom nivou. Ipak ujedinili su se oko programa za Novi Sad koji će predstaviti uskoro i želje da ovaj grad opet bude slobodan, mesto bez straha i nasilja.

Borislav Novaković rekao je da su se okupili svi, a ono što ih deli ostavili su za postvučićevsku Srbiju.

– Sve ono što nas spaja udružili smo da bi Novi Sad imao gradsku upravu koja neće kao sada biti obeležena bahatošću, nestručnošću i korupcijom. Ujedini smo se i udružili da bi smo imali gradsku upravu i grad koji će biti uljuđen, civilizovan i rukovođen na odgovoran način. Ova koalicija nije sačinjena da bi učestvovala na izborima, nego da bi pobedila na izborima. Uveren sam da imamo pobednički potencijal. Novi Sad može biti prvi grad u kom će SNS pasti sa vlasti – izjavio je Novaković.

Novi Sad će kako ističe, predvoditi slobodne gradove Srbije. Novaković objašnjava, da su u Novom Sadu pantentrirani manifetluci i sve izborne prevare koje je SNS činio širom Srbije, jer nigde kao u ovom gradu nije tako intenzivno i opsežno primenjena tehnika kupovine glasova i nigde kao ovde ne postoji ogoljena veza između gradske uprave i kriminalaca.

– Ovde iza nas u Gradskoj kući tadašnji gradonačelnik, a današnji premijer Miloš Vučević, primio je narkobosa i zelenaša Slobodana Milutinovića Snajpera koji je upravo uhapšen u Španiji. Nikada nijednog trenutka nisu krili vezu ni sa njim, ni sa Goranom Kovačevićem Gorancem, ni sa Markom Bosancem Bosketom, ni sa svim tim kriminalcima kojima je jedini posao kupovina glasova. Od 2012. godine do danas SNS u Novom Sadu nije pobedio na pošten način. Oni su te godine ovde imali podršku od 16 odsto i to je njihova mera. Sve preko toga je bila kupovina glasova i učinićemo sve da to sprečimo – nastavio je Novaković.

U ovoj koaliciji nema članova stranke Zajedno čiji je novosadski odbor raspušten jer je želeo da učestvuje na izborima. Kako kaže Novaković, „desili su se lomovi u njihovoj organizaciji koji su ih udaljili iz pregovora“.

On ističe da svi koji žele odgovornu vlast su nakon izbora dobrodošli u buduću vladajuću većinu, te najavljuje da ne samo da neće zatvarati vrata, nego će ih otvoriti za najširu moguću koaliciju sa svim opozicionim grupacijama.

Među 78 kandidata nijedna politička stranka ili pokret nema prednost u raspodeli mandata.

Najviše mesta, petnaest, kako piše 021.rs na listi je pripalo Koaliciji NADA koju čine Nova Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije, kao i stranci Srbija Centar (SRCE), ali samo zato što se na njihovoj kvoti nalazi i Građanski pokret Bravo. Ove grupe će podeliti mandate u odnosu 8:7.

Potom slede Stranka slobode i pravde kojoj je pripalo 13 mesta na izbornoj listi i tu se nalazi i jedno mesto za predstavnika Pokreta za Preokret, a isto toliko mandata pripada i Narodnom pokretu Srbije i na njihovoj kvoti je i jedno mesto za predstavnika Ekološkog ustanka. Demokratska stranka će imati sedam kandidata, Liga socijaldemokrata Vojvodine šest, Zeleno-levi front i Pokret slobodnih građana četiri, a Novo lice Srbije jednog.

Podela je napravljena tako da u slučaju da opozicija ponovi izborni rezultat iz decembra prošle godine, što bi značilo da imaju više od 30 odbornika, svako od članova koalicije dobija barem jedan mandat, dok će SSP, NPS, POKS i DSS imali po četiri ili pet odbornika.

Izvor: Danas Online 

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here