Home Vesti „Kada bi se htelo, izbori bi mogli da se urede“

„Kada bi se htelo, izbori bi mogli da se urede“

194
0
Bojan Klačar - Srbija izbori
Foto: B92

Beograd – Vremena za neophodne izmene bi bilo dovoljno, kada bi zaista postojala politička volja da se uredi izborni sistem, kaže Bojan Klačar iz Cesida za Kažiprst B92.

Beograd – Vremena za neophodne izmene bi bilo dovoljno, kada bi zaista postojala politička volja da se uredi izborni sistem, kaže Bojan Klačar iz Cesida za Kažiprst B92.

Kako je rekao, ako se striktno gleda normativna oblast, u Srbiji postoje unapređenja u odnosu na 2008. godinu, ali se mora insistirati na poštovanju zakona.

„Sve vreme se govori o promeni izbornog sistema, a manje se priča o neophodnim stvarima kao što je promena izborne administracije i o drugim izazovima“, kaže Klačar.

Kako je rekao, izborna administracija ne psotoji između izbora i problem je što je stranačka, a na profesionalna.

„Takođe, nema mogućnosti za glasanje pismenim putem, preko interneta. To su brojni izazovi“, rekao je gost Kažiprsta.

Na pitanje da li izazovi mogu da se prevaziđu do proleća, kada Srbiju čekaju izbori, među njima možda i vanredni parlamentarni, Klačar kaže:

„Vremena bi bilo dovoljno kada bi postojala politička volja. Potrebno je ići korak dalje, ojačati institucije, videti ko pravi incidente na lokalnom nivou, šta se stvarno dešavalo na ranijim izborima. Potreban je i nadzor nad radom medija. Zakon predviđa mnoge stvari i nadzorni organ, postoji niz stvari koje već mogu da se urade, ali nisam siguran da će se išta zaista promeniti u institucionalnom okviru“, kaže on.

Opozicija u Srbiji se okupila oko zajedničkog zahteva za poštene izbore, a Klačar kaže da njihovi zahtevi jesu legitimni.

„Treba se podsetiti i 2012. godine, kada je SNS imala i te kako veliki broj primedbi na procedure. Zahtevi opozicije jesu relevantni i neki od njih pogađaju metu. Legitimno je i da opozicija šalje poruku biračima, održi tenziju i stvori jednu atmosferu pred izbore“, rekao je on.

Za kraj, Klačar kaže da niz problema postoji i da je odavno jasno šta sve treba da se promeni.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here