Home Lideri Josip Broz – Komunistička partija

Josip Broz – Komunistička partija

195
0
Joška Broz - Srbija izbori
Foto: novosti.rs

Josip Broz – Joška (Beograd, 6. decembar 1947) je političar iz Srbije jugoslovenske nacionalnosti, predsednik je Komunističke partije i Udruženja građana „Josip Broz Tito“ udruženje je osnovao 2005. godine u Srbiji, on je unuk Josipa Broza Tita, nekadašnjeg doživotnog predsednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Saveza komunista Jugoslavije.

Rođen je 1947. godine u Beogradu. Imao je tri godine kada su mu se roditelji, Žarko Broz i Tamara Veger razveli, pa je sa mlađom sestrom Zlaticom prešao da živi kod svog dede, Josipa Broza Tita i njegove supruge Jovanke. Posle osnovne škole, najpre je upisao gimnaziju, ali je ponavljao prvi razred. Tada se premestio u mašinsku školu, da bi na kraju otišao u šumarsku školu u Kraljevu. Završio je Šumarski fakultet u Beogradu.

Jedno vreme je radio kao šumar i metalostrugar, a kasnije je bio Titov pratilac u lovu i nadzornik njegovih lovišta. Kao milicajac u Antidiverzantskom vodu brinuo za dedinu bezbednost sve do njegove smrti, 4. maja 1980. godine. Poslovnu karijeru nastavio je kao ugostitelj u Beogradu, on je vlasnik restorana „Čuburska lipa“ i restorana „Tito“.

Ženio se četiri puta, a sa sadašnjom suprugom Dalidom ima ćerku Tamaru. Iz prvog braka ima sinove Nebojšu i Viktora. Takođe ima unuke Luku, Filipa i Lazara.

Joška Broz je krajem 2003. godine, u svojstvu potpredsednika Stranke Zelenih, nagovarao komunističo-radničku koaliciju – KORAK da ne izlazi na republičke izbore pod komunističkim imenom, po savetu tadašnjeg američkog ambasadora u Srbiji Mondgomerija.

Joška Broz je 19. aprila 2008. prisustvovao Kongresu ujedinjenja komunista Srbije, ali se nije priključio ujedinjenoj partiji.

2009. godine, Joška Broz je postao potpredsednik u Komunističkoj partiji Srbije – Veroljub Nedeljković, koju je snažno promovisao sve do novembra 2009. godine. Program ove partije predstavlja mešavinu nacionalizma, radikalizma, klerikalizma i socijalne demagogije. Joška Broz je 10. juna 2009. godine isključen iz te partije.

Joška Broz je, 21. novembra. 2009. godine, zajedno sa Socijaldemokratskom partijom Vojvodine i Nove komunističke partije Srbije (Nenad Kulić) organizovao sastanak u Novom Sadu, sa ciljem da se pristupi prikupljanju potpisa za registraciju Komunističke partije. Na ovaj sastanak nisu bili pozvani ostali predstavnici komunista u Srbiji. U svom obraćanju javnosti on je, pored ostalih nekorektnih političkih ocena, izjavio da su sve ostale komunističke partije u Srbiji „ultraleve komunističke sekte“. Na tom istom sastanku, Josip (Joška) Broz izabran je za predsednika novoformirane Komunističke partije. Odluku su doneli delegati Kongresa ujedinjenja partija učesnica, održanom u jednom hotelu (Adica) u predgrađu Novog Sada.

Na parlamentarnim izborima u Srbiji 2012. godine Joška Broz bio je nosilac samostalne izborne liste Komunističke partije – Josip Broz koja nije ušla u Skupštinu Srbije.

Na vandrednim parlamentarnim izborima 2014. godine predsednik Komunističke partije Josip Joška Broz bio je ponovo nosilac izborne liste ali ovog puta Crnogorske partije – Josip Broz, koja takođe nije ušla u Skupštinu Srbije.

Izvor:sr.wikipedia.org

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here