Home Intervjui Intervju – Mitko Nokić predsednik Zelene ekološke partije-ZELENI

Intervju – Mitko Nokić predsednik Zelene ekološke partije-ZELENI

185
0
Zelena ekološka partije-ZELENI - Srbija izbori
Foto: zelenenovine.wordpress.com

Zelena ekološka partija – ZELENI autentična je politička organizacija Srbije nastala spontanim političkim organizovanjem ekologa Srbije i kao takva jedina je prava “zelena” opcija na političkoj sceni Srbije.

Zelena ekološka partija je prepoznatljiva po svom beskompromisnom zalaganju za poštovanje ekoloških postulata i zaštitu zivotne sredine i kao takva svakog dana stiče sve više pristalica širom Srbije.

Zelena ekološka partija je inače i prva ‘zelena’ partija u istoriji parlamentarizma Srbije koja je prešla izborni cenzus i sa 2 odbornika u lokalnom parlamentu Novog Pazara postala je svojevremeno Prva parlamentarna partija “zelene” opcije u istoriji parlamentarizma Srbije!
O ekologiji i još ponečemu razgovaramo sa osnivačem i predsednikom Zelene ekološke partije g. Mitkom Nokićem..

ZELENE NOVINE: G. Nokiću, predstavite nam ukratko Zelenu ekološku partiju – ZELENI.

Zelena ekološka partija ZELENI je politička organizacija nastala 2008 godine kao težnja naših članova širom Srbije da političkoj sceni Srbije ponude jedan potpuno nov politički koncept i način razmišljanja. U Februaru 2010. smo sa preko 13.000 prikupljenih potpisa podrške preregistrovali partiju i na taj način i zvanično postali jedina registrovana ekološka partija na prostoru celog regiona, pa možda i cele Evrope. Pre nas su samo NVO organizacije imale “smelosti” da u naslovu potpišu prefiks “ekološki” i mi smo hteli da baš na taj način pokažemo šta je prioritet našeg postojanja i delovanja.

S obzirom na to da smo nastali na temeljima ideje borbe za zdravu životnu sredinu i održivi razvoj, ideje čiji su glavni promoteri Zelene partije širom Evrope, i naš politički program se zasniva na istoj ideji. Dakle ekonomski snažna država, zasnovana na socijalnoj pravdi i briga za sve slojeve stsnovništva, sposobna da odgovori na sve izazove savremenog sveta, naročito ekološke – takvu Srbiju želimo da ostavimo svojim potomcima.

Nema novog čoveka bez novog odnosa prema prirodi. To je moto svih naših aktivnosti i zato smo uvek tu kada treba ukazivati, apelovati, menjati, boriti se za stvaranje građana sa ovakvim stavom. Znam da su nas građani u raznim gradovima Srbije viđali na raznim protestima, akcijama, i u budućnosti će takvih akcija biti još više.

Dosada su svi prećutkivali sa kakvim će se mogućim kataklizmama planeta vrlo brzo sresti i svi znaju šta je glavni uzrok tome. Naravno, čovekov odnos prema prirodi. I naravno, mi smo prvi otvoreno kazali da taj toliki, najveći svetski problem nije više moguće bilo gde, pa ni u Srbiji, rešavati bez politike, političke borbe i političkih rešenja. Eto glavnog, ako ne i jedinog razloga zašto smo mi postali politička partija. I zašto smo uzeli učešća na izborima 2012. godine, i lokalnim i republičkim. Nama nije bio prioritet nekakav sjajan politički uspeh već promocija naše ideje i našeg koncepta. Prosto znam da smo partija budućnosti i da naše vreme tek dolazi.

ZELENE NOVINE: Postoji li u Srbiji danas uopšte ekološka politika ili imamo samo političku ekologiju u službi prikupljanja jeftino dnevno političkih poena?

Onako kako mi mislimo da treba da se sprovodi ekološka politika do pojave ZEP – ZELENI na žalost ne. Najiskrenije to nije ni lako, jer da bi jedna država počela da je provodi trebaju da promene svoje navike svi, i to bez izuzetka. I predsednik, i premijer i građani, svi. Dosad ste imali samo političku ekologiju koja se prepoznaje po tome što se usvajaju samo trenutna rešenja i biraju najbezbolnija rešenja. A borba za životnu sredinu iziskuje mnogo drastičnija rešenja i bolnije rezove. Nema više nonšalantnih rešenja i fensi pobeda i “užasavanja”. Sada su potrebni ekološki odgovorni i hrabri građani.

ZELENE NOVINE: Da li ste zadovoljni postojećim stanjem ekološke svesti građana Srbije i šta ćete preduzeti u cilju promocije ekoloških postulata u Srbiji?

Najkraće rečeno, nisam. Uostalom to je i bio i razlog što sam sa 45 godina ušao u politiku. Ne da budemo još jedna politička opcija što je u jednom periodu ove države lagala narod već ona nova snaga na političkoj sceni što se prihvatila tog teškog zadatka. Da govori pravo stanje stvari i da objašnjava, ukazuje, uči i sebe i druge, i čuva ovu najlepšu državu od nas i našeg nemara.Nama ne trebaju i nisu nam cilj po difoltu članovi već istomišljenici. Ja sanjam to, i za to verujte mi živim, da jednog dana neko iz naše partije kaže u skupštini Srbije, u ime prirode i u ime svih nas zabrinutih, dosta je. Od danas moramo svi da budemo mnogo bolji. U pitanju je budućnost naše dece.

ZELENE NOVINE: Kakve su reakcije Zelene ekološke partije povodom aktuelnih dešavanja u Srbiji u vezi GMO hrane, najavama građenja hidrocentrala na rekama Srbije,”niklijade”,katastrofalnog stanja u rekama Srbije povodom učestalog trovanja ribe, pojava parazita u nekim vrstama rečnih riba. ..

Mnogo se tamnih oblaka nadvilo ovih dana nad Srbijom i vidite i sami, svi su plod zagađenja. Ne mogu ni da zamislim da neko u Srbiji, zemlji koja celu budućnost i prosperitet gradi na imidžu zemlje u kojoj se proizvodi zdrava hrana, počne da forsira i lobira za proizvodnju GMO hrane. To je prosto direktan pokušaj da se razbije država, da joj se uništi imidž, to je ona politička ekologija o kojoj sam ranije govorio.
Nepostojanje jasne vizije šta hoćemo od naše države, kakva hoćemo da ona u budućnosti bude je najopasnije za Srbiju. Svi primeri za koje ste me pitali su proizvod toga. Bez vizije ćemo se uvek ponašati po onoj narodnoj da “siromah uvek kupuje dvaput”. Samo što je cena drugi put mnogostuko veća.
Znači moramo iskoristiti sve vidove borbe. I institucionalne, u lokalnim skupštinama i u republičkoj, i na ulicama raznim skupovima i akcijama, i raznim edukativnim seminarima, kontaktima sa Evropom i celim svetom, stvarno svim sredstvima… Mi nemamo pravo na poraz.

ZELENE NOVINE: Predstoje nam lokalni izbori u desetak opština širom Srbije. Da li će Zelena ekološka partija učestvovati na njima, u kojoj formi, samostalno ili u nekoj široj koaliciji?

Na prošlogodišnjim lokalnim izborima predsedništvo Zelene ekološke partije ZELENI je donelo odluku da lokalni odbori samostalno odlučuju kako će i sa kim izlaziti na izbore. Taj princip ćemo i dalje zadržati osim ako se u konkretniom slučaju ne bude kosilo sa proklamovanim principima naše partije. Mi u nekim od ovih gradova imamo odbore i izaći ćemo na izbore sami a u nekim sa drugima. Za nas je veliki problem finansiranje a izbori su skupa stvar. Videćemo. Ja sam uvek optimista i znam da ovu priču vodi neka viša sila. Želim i da pozovem ljude iz gradova gde nemamo odbore da nas kontaktiraju da ih osnujemo i da izađu na izbore. Građani su na potezu.

ZELENE NOVINE: Kakvo je Vaše mišljenje o radu aktuelne Vlade Srbije vezano za ekološka pitanja.
Najiskrenije, u dilemi sam. Taman pomislim dobar potez, kao ono stopiranje sumnjivih projekata bivše vlade, kad ono zalaganje za proizvodnju nikla i ukidanje Fonda za ekologiju. Uvek sam protiv ukidanja institucija. To nikad nikome ništa dobro ne donosi.

Dakle,hoću da budem dobronameran i da vidim u Vladi i njenoj politici podršku ali videćemo šta vreme nosi.

ZELENE NOVINE: Vaša poruka građanima Srbije za kraj ?

Moto Zelene ekološke partije – Zeleni je “Spajajmo ljude i prirodu” i od toga nikada nećemo odustati. “Da se bolje razumeju i više vole”.I upamtite da smo došli dotle da priroda ne može sama da popravi sve naše gluposti. Dokle god je tako,Zelena ekološka partija – ZELENI biće tu da pomogne i građanima Srbije i prirodi.

Razgovarala: Jelena Baćanović

Izvor: http://zepzeleni.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here