Home Vesti Parlament izglasao jednokratnu pomoć za prosvetare

Parlament izglasao jednokratnu pomoć za prosvetare

170
0
Poslanici - Srbija izbori 2016
Foto: Tanjug/ Tanja Valič

Poslanici Skupštine Srbije izglasali su dopune Zakona o budžetu, prema kojima će svi zaposleni u prosveti dobiti jednokratnu pomoć od sedam hiljada dinara. Usvojen je i Pravilnik o unutrašnjem uređenju kancelarije ombudsmana kao i kadrovske izmene u RIK-u.

Jednokratnu pomoć mogu da očekuju svi zaposleni u osnovnom i srednjem obrazovanju, višem i visokom obrazovanju, predškolskim ustanovama i učeničkom standardu i to, prema najavama iz Vlade Srbije, već krajem meseca ili početkom narednog.

U pitanju je oko 160.000 zaposlenih u tim oblastima, a za to će iz budžeta biti izdvojeno 17 miliona evra.

Vlada Srbije je prvobitno predložila da ta pomoć iznosi 6.000 dinara, ali je posle najave premijera Aleksandra Vučića da će ona biti za hiljadu dinara viša šef poslanika SNS-a Zoran Babić podneo amandman kojim je to i predviđeno.

Usvojen je i amandman skupštinskog Odbora za finansije, kojim je predviđeno da tu pomoć dobiju i zaposleni u predškolskim ustanovama, čije je finansiranje inače u nadležnosti lokalnih samouprava.

Jednokratnu pomoć će dobiti svi zaposleni, s tim što svaki zaposleni može da dobije pomoć u samo jednoj ustanovi, odnosno, neće moći na oba mesta da dobije taj iznos ukoliko radi i u vrtiću i u školi.

Vlada Srbije je u obrazloženju zakona navela da je njegovo donošenje neophodno radi unapređenja kvaltiteta procesa rada u tim ustanovama.

Usvojeni zakon će stupiti na snagu narednog dana od objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije“.

Parlament je dao saglasnost na Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u stručnoj službi Zaštitnika građana.

U odnosu na trenutno stanje angažovanih u stručnoj službi te institucije novim

Pravilnikom je predviđeno povećanje broja zaposlenih za 28 izvršilaca.
Tom odlukom je predviđeno ukupno 76 radnih mesta sa 106 državnih službenika i nameštenika, rekao je u načelnoj raspravi šef poslanika SNS Zoran Babić, koji je i predložio parlamentu na usvajanje tu odluku.

Usvajanjem te odluke poslanici su završili petu sednicu jesenjeg zasedanja, a prethodno su usvojili i dopune Zakona o budžetu za 2015. godinu, ratifikovali sporazume Srbije sa Kazahstanom i Norveškom o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i usvojili izmene Odluke o izboru članova i zamenika članova skupštinskih odbora na predlog SDS.

Poslanici su usvojili i odluku o kadrovskim izmenama u Republičkoj izbornoj komisiji (RIK).

Prema toj odluci, novi član RIK-a će biti direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević, umesto doskorašnjeg direktora Dragana Vukmirovića, dok će dosadašnji sekretar RIK-a Jana Ljubičić u buduće biti član.

Novi sekretar RIK-a je Srđan Smiljanić, koji je do sada bio član tog tela.

Polemika o ostavci predsednika RIK-a

Prethodno su u raspravi o kadrovskim izmenama u RIK-u, uz oštru polemiku opozicije i vladajuće SNS, jer na dnevnom redu nije bila ostavka koji je predsednik RIK-a Dejan Đurđević podneo prošle godine.

Šef poslaničkog kluba SDS Marko Đurišić upitao je zašto Đurđevića niko ne smenjuje, budući da je podneo ostavku još 7. avgusta 2014. godine

„Zašto se ne poštuje njegova volja, kad je podneo ostavku. Zašto ga ne razrešavamo već 15 meseci, kad je sam podneo ostavku“, rekao je Đurišić.

Đurišić je, tim povodom, vodio oštru polemiku i sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, koja mu je zatražila papire kojima je mahao, govoreći da tu stoji napismeno da je Đurđević dao ostavku 7. avgusta 2014.

Dajte mi te papire, možda je greška, rekla je Gojković, koja je, na odbijanje Đurišića da to učini, konstatovala da na papirima može da stoji bilo šta.
Ona mi je odgovorila da to trenutno nije tema, jer nije na dnevnom redu.

Šefu poslaničkog kluba SDS odgovorio je i poslanik SNS-a Zoran Babić koji mu je poručio da o Dejanu Đurđeviću treba da govori s poštovanjem, budući da je reč o vrnom stručnjaku koji je profesor na Pravnom fakultetu, i koji je taj fakultet završio na vreme, „a ne posle 30-e godine, kao neki“.

„Vi ste 30 puta ponovili njegovo ime bez argumentacije. A nema nijedne zamerke na njegov rad u okviru RIK-a“, rekao je Babić.

Babić je Đurišiću rekao da ne razume političke odluke SNS-a o nepostojanju duplih funkcija, kao i da je ponosan što m je Đurđević kolega.

Izvor: www.rts.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here