Home Vesti „Najvažnije pronaći jedinstveno rešenje za migrantsku krizu“

„Najvažnije pronaći jedinstveno rešenje za migrantsku krizu“

160
0
Aleksandra Joksimović - Srbija izbori 2016
Foto: rts.rs

Još uvek je rano za prognoze i tvrdnje da je osumnjičeni za napad u Parizu prošao balkanskom rutom, jer pronađeni pasoš nije dovoljan dokaz za to, kaže za RTS direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović. Kaže da je važno zaustaviti govor mržnje prema muslimanima. Migrantska kriza se može lečiti samo ako se otkloni uzrok, ukazuje Joksimovićeva.

Aleksandra Joksimović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da postoji mogućnost da se među migranatima krije i potencijalni terorista, i dodala da je u ovom trenutku najvažnije pronaći jedinstveno rešenje za migrantsku krizu, ali i za sve češće terorističke napade.

„Mislim da se svet već dugo bori protiv ove pošasti zvane terorizam, ali do sada nije bilo jedinstvenog pristupa. Ovo što se dogodilo u Parizu možda će biti okidač da svet pronađe zajednički put za borbu protiv terorista“, ukazuje Joksimovićeva.

Ističe da slika sa jučerašnjeg samita 20 najjačih zemalja, gde su se susreli ruski i američki predsednik, dovoljno govori o ozbiljnim namerama da se iznedri jedinstveni pristup u borbi protiv Islamske države.

Napad u Parizu je jedan od najozbiljnijih na tlu Evrope, ukazuje Joksimovićeva i dodaje da su se tek kasnije čula upozorenja i prognoze iračkih obaveštajnih službi o mogućem terorističkom napadu.

Komentarišući otkrivanje identiteta jednog od osumnjičenih za napad u Parizu, Joksimovićeva napominje da je još uvek rano davati prognozu da li je on zaista prošao kroz Balkan, jer kako dodaje pasoš nije verodostojan dokaz da se radi o migrantu.

„Naravno da postoji mogućnost da, kada kroz zemlje regiona prolazi mnogo migranata, da se među njima ima i terorista“, smatra Joksimovićeva.

Ukazuje kako se migrantska kriza može lečiti samo ako se leči njen uzrok, koji se, kako podseća, nalazi u Siriji.

Ipak, dodaje da do sada nije postojalo nikavo jedinstvo po pitanju migranstke krize, ne samo u Evropi, već i u pojedinačnim zemljama.

Zaključuje da je posle svega, neopohodno zaustaviti i ne raspirivati govor mržnje prema muslimanima, jer kako dodaje, te iste izbeglice beže iz Sirije od terorista koji su izvršili i napad u Parizu.

Izvor: www.rts.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here