Home Kraljevo DS: Novac iz budžeta za subvencionisanje javnih preduzeća

DS: Novac iz budžeta za subvencionisanje javnih preduzeća

187
0
Kraljevo, Demokratska stranka - Srbija izbori
Foto: Press DS Kraljevo

Kraljevo – Za podsticaj zapošljavanja grad nije izdvojio ni jedan dinar, ali se zato novac poreskih obveznika odliva na finansiranje stranačkih javnih preduzeća, saopšteno danas na konferenciji za novinare Gradskog odbora Demokratske stranke.

Budžetska sredstva za narednu godinu ostaće u nivou sredstava iz tekuće godine, što znači da će izostati razvojni projekti, modernizacija grada Kraljeva i otvaranje novih radnih mesta. Demokrate ovo saopštavaju na osnovu zvaničnih podataka iz izveštaja o realizaciji budžeta grada Kraljeva, gde je novac umesto za razvojne projekte odlazio za subvencionisanja javnih preduzeća.

Demokrate navode primere (ne)trošenja novca za bitne projekte:

1. Projekat “Strateško, prostorno i urbanističko planiranje” realizovan sa 12% prethodno namenjenog novca. 2. Projekat “Opremanje zemljišta” sa 19,58%. 3. Izrada tehničke dokumentacije sa 19% realizacije. 4. Projekat “Sanacija, rekonstrukcija i izgradnja putnih objekata” sa 19%. 5. Za podsticaje za zapošljavanje namenjeno 0,00 dinara

Vlada Republike Srbije u preporuci za kreiranje budžeta za 2016. godinu ostavila je lokalne samouprave na cedilu u smislu obezbeđivanja novca za razvojne projekte, uz preporuku da se za nove investicije bore izradom projekata sa kojima je moguće konkurisati kod inostranih fondova. U gradu Kraljevu u zadnje tri godine nije realizovan ni jedan jedini značajan razvojni projekat sredstvima iz EU fondova, za razliku od perioda kada je Demokratska stranka usmeravala projektne zadatke i obezbeđivala sredstva za razvoj grada.

Posebno bitan projekat za razvoj grada Kraljeva bio je projekat uvođenja Geografsko-informacionih sistema (skrećeno GIS). U prvoj fazi obezbeđena su sredstva u iznosu od 300.000,00 eura, uz obavezu grada da razvija projekat u narednom petogodišnjem periodu. Nakon što je obezbeđena izuzetno skupa oprema, trebalo se ući u fazu objedinjavanja podataka iz svih javnih preduzeća i ustanova, ali to je izostalo, i projekat je u potpunosti zaustavljen. Jasno je da se radi o nesposobnosti lokalne SNS-SPS vlasti i o prevari inostranih partnera. Demokratska stranka zahteva da se pod hitno razreše postojeći problemi u vezi sa GIS-om, jer od ovog projekta zavisi razvoj grada, efikasnije upravljanje resursima, bolje prostorno planiranje, razvoj poljoprivrede i turizma, transparentiji rad gradske samouprave, i na koncu otvaranje novih radnih mesta.

Rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Gradskog odbora Demokratske stranke.

LJBL

Izvor: www.kraljevo.biz

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here