Home Vesti Vuk Jeremić na Samitu G20

Vuk Jeremić na Samitu G20

150
0
Vuk Jeremić - Srbija izbori 2016
Foto: b92.net

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić učestvuje kao specijalni gost domaćina na Samitu G20, koji se održava u Antaliji.
Jeremić je u okviru programa T20 govorio na centralnom panelu, koji je bio posvećen unapređenju saradnje i koordinacije između G20 i Ujedinjenih nacija.
Predsednik CIRSD-a je istakao da je neophodno uspostaviti snažniju saradnju između ova dva tela, naročito po pitanju sprovođenja nedavno usvojene globalne strategije održivog razvoja, kao i borbe protiv klimatskih promena.

Jeremić je naglasio da je predstojeći samit u Parizu poslednja šansa da se usvoji obavezujući međunarodni ugovor koji može da ograniči negativne efekte klimatskih promena i uspori aktuelne uznemiravajuće trendove na ovom polju.

U vezi sa izbegličkom krizom u Evropi, Jeremić je upozorio da se ova humanitarna drama ne može okončati bez hitnog iznalaženja diplomatskog rešenja za krvavi sukob u Siriji, kao i za ostale sukobe na Bliskom istoku.

„Saradnja UN i G20 je neophodna u cilju unapređenja bezbednosne situacije na Bliskom istoku i severnoj Africi, ali i za postavljanje osnova za održivi razvoj i prosperitet ovog dela sveta“.

Na centralnom panelu učestvovali su još Cevdet Jilmaz, zamenik premijera Turske; Angel Guria, generalni sekretar OECD-a; Hektor Timerman, ministar spoljnih poslova Argentine; Musa Nene, ministar finansija Južne Afrike, kao i Samsad Akhtar, specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za saradnju sa G20.

Jeremić se u svom izlaganju osvrnuo na tragične terorističke napade u Parizu, podvukavsi da „ako je neko u Evropi do sada verovao da je Siriju moguce staviti ‘u karantin’ i od nje okrenuti glavu, sada je vise nego jasno da je na taj nacin nemoguce izbeci tragicne posledice ovog sukoba.“

U fokusu Samita G20 će, pored terorističkih napada u Parizu I rata u Siriji, biti I izbeglička kriza u Evropi, kao i bolja koordinacija aktera u cilju unapređenja globalne ekonomske situacije.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here