Home Vesti Vučić: Od Evrope tražimo da poštuje Srbiju

Vučić: Od Evrope tražimo da poštuje Srbiju

136
0
avc-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je u intervjuu za „Sputnjik“ da bi u izveštaju Evropske komisije Srbija za spoljnu politiku dobila peticu…

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je u intervjuu za „Sputnjik“ da bi u izveštaju Evropske komisije Srbija za spoljnu politiku dobila peticu, a ne trojku, da nije njenog odnosa sa Rusijom. Ponavlja da dok je on na toj poziciji, Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji.

Premijer Aleksandar Vučić kaže da Vlada Republike Srbije neće uvoditi sankcije Rusiji dok je on na toj poziciji.

„Dok sam ja na njenom čelu, a nikada ne znate, možda sutra već neću biti, neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji“, ističe srpski premijer u intervjuu za Sputnjik.

Kaže da će Vlada Srbije imati veoma dobre odnose sa predsednikom i Vladom Ruske Federacije i da će takve odnose razvijati i ubuduće.

„„Mi smo zahvalni Ruskoj Federaciji na podršci koju nam pruža“, dodao je premijer, koji je govorio i o borbi koju je Srbija vodila da samoproglašeno Kosovo ne uđe u Unesko i ćutanju Brisela na nespremnost Prištine da sprovede dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština.

Istovremeno, Vučić ističe da je njegov stav kao predsednika Vlade Srbije da Srbija jeste na evropskom putu, ali od Evrope traži samo da poštuje Srbiju.

„Plašim se da nam se ponekad dogodi da to poštovanje u pravom smislu reči ne dobijamo. Nadam se da ćemo ga imati više u budućnosti“, kaže Vučić.

Na konstataciju novinara da je Srbija uspela da odloži rešavanje prijema Kosova u Unesko kako bi se odluka donela u Briselu, a da tamo sede isti oni koji su glasali za albansku inicijativu, Vučić odgovara: „Ne idemo u Brisel. Mi smo nudili da se rešava u Briselu, jer smo tamo o svemu razgovarali.“

Premijer podseća da je pet puta pred visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, kosovskim zvaničnicima Hašimom Tačijem i Isom Mustafom nedvosmisleno pozvao da se to pitanje reševa u Briselu i da mu je pet puta odgovarano da im ne pada na pamet da o Unesku razgovaraju u Briselu, zato što su bili sigurni da ta njihova inicijativa prolazi.

„Njihova taktika je bila ‘mi ćemo sve gurati protiv Srbije i sve što ne zavisi od Srbije, a ono gde nam je Srbija neophodna, tu ćemo voditi pregovore da nateramo Srbiju da napravi kompromis’. To u stvari nisu kompromisi, nego Srbija mora da daje koncesije i pravi ustupke. Tražili smo da pričamo o svemu, ali ne, nisu hteli. Pošto su hteli da se o Unesku ne razgovara, o Unesku se u Briselu ne razgovara“, poručuje Vučić.

Upitan da li će Srbija sada na neki način da vrati ceo problem Kosova u UN, Vučić kaže da će to teško moći da se uradi.

„Važno je da smo privrženi dijalogu u Briselu, ali Ujedinjene nacije su važan segment i veoma važno mesto gde se o mnogo čemu odlučuje“, ističe premijer.

„Beograd želi da učestvuje u dijalogu“

Premijer Vučić je skrenuo pažnju i na to da u javnosti u Srbiji postoji jedna vrsta zabune, jer ljudi nisu pažljivo pročitali Briselski sporazum.

„Mnogi su izmišljali po novinama kako smo dužni da ih podržimo u ulasku u svaku organizaciju, a to uopšte nije tačno. To je bio jedan od razloga zašto ja nisam želeo da prihvatimo prvobitni predlog Briselskog sporazuma u kojem je pisalo da mi treba da ih podržimo u ulasku u Ujedinjene nacije. Svi ostali ministri, osim Vulina i mene, bili su za to da se to prihvati – i Dačić i Suzana Grubješić i svi ostali koji su tada tamo bili. Ja sam rekao da to ne dolazi u obzir“, objašnjava srpski premijer.

Onda su, kako kaže, došli pritisci, a Vučić je rekao da Beograd to uprkos svemu neće prihvatiti.

„Onda su oni to promenili, pa je rečeno da ih nećemo ometati na putu evropskih integracija. A o evropskim integracijama ne odlučujemo mi, odlučuje Brisel. Brisel ih je nagradio Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, Brisel će ih nagraditi viznom liberalizacijom, a oni su odustali od onoga što su potpisali, što je za mene zaprepašćujuće… i to što se dogodilo, niko nije komentarisao“, dodaje premijer.

Vučić ponavlja da Beograd želi da učestvuje u dijalogu.

„Ali kako da razgovarate kada vam se pojavi Ulrike Lunaček, koja kaže da to treba da se promeni. Kako da se promeni ono što smo potpisali u Briselu?“, pita se premijer.
Premijer kaže da ako je tako, onda to više nema nikakvog smisla i da ne razume o čemu je tu reč.

„Ja prosto ne želim da verujem da je moguće da takve ideje kod bilo koga u Evropi još postoje“, kaže premijer.

Na pitanje da li će Srbija biti naterana da izbaci preambulu iz Ustava da je Kosovo neodvojivi deo Srbije i gde je crvena linija koju neće preći, premijer kaže da Srbija neće ni eksplicitno ni implicitno da prizna nezavisnost Kosova.

„To je već postala pomalo dosadna rečenica koju stalno ponavljam, ali videli ste način na koji smo se borili za Unesko, videli ste način na koji smo se borili za Zajednicu srpskih opština. Setite se da smo nekada kritikovali Dejtonski sporazum, a na kraju smo došli u situaciju da se držimo i hvatamo za Dejtonski sporazum. Tako se sada hvatamo i držimo za Briselski sporazum, koji, kao što vidite, neki drugi neće da sprovode u delo“, objašnjava Vučić.

Prema njegovim rečima, to pokazuje da Beograd uprkos razumljivim ustupcima ipak nije tako loše pregovarao i da je našao način da zaštiti svoj narod i da uradi ono što može, a da tu granicu koja govori o eksplicitnom ili implicitnom priznavanju nezavisnosti nijednog sekunda ne pređe.

Upitan da li će preambula biti izbačena iz Ustava, Vučić kaže da razgovori o promeni Ustava još nisu ni počeli.

„Ja ne bih da govorim šta sve može da se desi, ne zato što nešto unapred prejudiciram, uopšte to ne radim, ali nismo ni doneli odluku da menjamo Ustav, nismo ni otvorili tu temu, a da onda govorim kakve će snage da budu i šta bi bilo kad bi bilo poprilično je besmisleno“, smatra Vučić.

Govoreći o odnosima Srbije sa BiH i RS, premijer dodaje o da Srbija ima obaveze po Dejtonskom sporazumu prema RS.

„Srbija ima specijalne paralelne veze sa RS. Srbija u skladu sa tim zakonom o specijalnim paralelnim vezama je mogla da pomogne Srebrenici, koja se nalazi na teritoriji RS i BiH. Srbija želi stabilnost u RS. Srbija, u skladu sa svojim mogućnostima, brine i naš posao je da se politički ne mešamo, a kad god je potrebno, da pomognemo RS, ne dirajući i ne rušeći bosanskohercegovačku državu, jer mi to, kao što znate, nikada nismo radili“, ističe premijer Srbije.

Podseća da je to rekao i zvaničnicima BiH.

„Mi vama garantujemo teritorijalni integritet i suverenitet BiH, ali vas molimo da ne dirate u RS, jer ako mi ne sanjamo snove o otcepljenju RS, vas molim da ne sanjate snove o ukidanju RS“, poručuje premijer Vučić.

Izvor: www.rts.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here