Home Vesti Vučić: Nikome ne uzimamo, nikoga ne ponižavamo

Vučić: Nikome ne uzimamo, nikoga ne ponižavamo

149
0

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je, na sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o jednokratnoj pomoći prosvetarima, da 7.000 dinara nije malo i da će to povećanje državu koštati 1,7 ili 1,8 milijardi dinara.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je, na sednici Skupštine na kojoj se raspravlja o jednokratnoj pomoći prosvetnim radnicima u iznosu od 7.000 dinara, istakao da se ne razgovara o tome da se nekome nešto uzima, pogotovo ne da neko nekoga ponižava.

„Da vidimo šta možemo da uradimo za učitelje i nastavnike koji imaju skromne plate i za onih 19 odsto zaposlenih koji imaju plate niže od 25.000 dinara i kojima ništa nije smanjeno. Siguran sam da su oni radosni. Ne povećavamo samo učiteljima i nastavnicima već i profesorima“, kaže Vučić.

Dodaje da je lično razgovarao sa predstavnicima svih reprezentativnih sindikata u prosveti.
„Ja sam tražio 5.000, nekako smo izmolili MMF da to povećanje bude 6.000 dinara, a na kraju smo prihvatili zahtev sindikata da to ipak bude 7.000“, kaže premijer.
Ističe da će državu to povećanje prosvetarima koštati 1,7 ili 1,8 milijardi dinara i da ta suma nije beznačajna.

„„Nisam očekivao da će neko histerično reagovati kada povećavamo plate i penzije. Toliko smo dobre rezultate ostvarili da nam je MMF dozvolio da to radimo. Napisali su da nastavimo ovako i da ćemo i sledeće godine moći da to radimo“, ukazao je premijer i istakao da MMF smatra da je Srbija veoma uspešna.

Vučić podseća da je MMF organizacija koja je 2011. bila u Srbiji i da je nakon svega mesec dana boravka pobegla usled katastrofalne krize koju su izazvale tadašnje vlasti.
„Oni koji sada drže pridike i tirade doveli su do potpune propasti srpske ekonomije, koja danas posle mnogo godina ponovo raste i zemlja izlazi iz recesije, privreda se oporavlja, a počinjemo i da vraćamo ono što smo zbog neodgovornosti ranijih vlasti morali da oduzmemo“, objašnjava premijer.

Ističe da su danas apsolutno svi ekonomski trendovi pozitivni, a da se povećanjem plata i penzija pokazuje da Srbija ide napred i da ekonomija raste, što kod nekih, kaže, izaziva histeriju i nervozu.
Tom merom su povećana primanja za više do dva miliona građana, podsetio je premijer i dodao da su pri tome sve isplate na vreme i „da nema nikakve prevare niti trikova“.
„Uvek je redovno i uvek stiže na vreme, povećavamo onoliko koliko nam ekonomija raste“, rekao je Vučić, uz opasku da oni ne povećavaju primanja „koliko im treba da dobiju izbore, kao što su to neki radili nekada dok su bili na vlasti“.

Ponavlja da je „histerija veća nego bilo kada do sada“ i da kritičarima smetaju činjenice, a jedna od njih je da će Srbija prvi put moći da kaže da je po svom obimu najveća ekonomija u bivšoj Jugoslaviji.

„Povećanje – čist novac koji je država zaradila“

Opoziciji koja kritikuje jednokratnu pomoć prosvetarima, Vučić poručuje da njegova vlada daje malo, ali da držžavne finansije vodi u plus, dok su nekadašnje vlasti davale mnogo i uvele držžavu u minus.

Naglasio je da je novac koji će država da isplati za jednokratnu pomoć prosvetarima i za trajno povećanje plata i penzija „čist novac koji je država zaradila“, a nisu krediti koje će neko u budućnosti morati da vraća, što je ranije bio slučaj.

Obraćajući se poslanicima premijer je rekao da je saslušao primedbe svih stranaka, ali i stručnjake i ocenio da su stručnjaci korektno reagovali na mere vlade, dok se sve drugo svelo na jezik uvreda i „najprimitivniji način skupljanja političkih poena“.

„A na primedbe ‘nemojte to da dajete, dajte im 100.000 ili 50.000, razlog je prost – ne možemo zato što nemamo. Nismo zaradili“, poručio je Vučić objašnjavajući da su oni koji su isplaćivali po 3.000 i 4.000 dinara penzionerima tromesečno to činili samo da im se dodvore, čime su doveli do toga „da se danas uzima po 5.000 i 6.000 samo da bi se taj novac vratio“.
„Ako uspemo u svemu što radimo, javni dug će već u 2017. godini početi da pada“, navodi Vučić i ističe da će se Srbija, ukoliko neko zaustavi reforme, vratiti u prošlost galopirajućeg javnog duga.

Kaže da Srbija gradi sistem koji podržava ceo svet, a koji nema veze sa politikom već sa ekonomijom i sa životom građana.
„Jasno da se Srbija i po ocenama Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke, EBRD-a, EIB-a, a ne oceni Aleksandra Vučića, nalazi na dobrom putu, posebno u ekonomiji“, kaže premijer Srbije.

Prema njegovim rečima, prvi put posle 27 godina Srbija ima više grla stoke nego prethodnih godina, kada se i na tom polju išlo silaznom putanjom.
Premijer Aleksandar Vučić poručio je poslanicima opozicije da je prošlo vreme devedesetih i da se danas ne možže o ekonomiji i finansijama polemisati floskulama o izdajnicima i onima drugim, već isključivo podacima o prihodima i rashodima.

Premijer je tako odgovorio na opaske poslanika opozicije da ih je nazvao izdajnicima. Kaže da to nije tačno, ali da možžda neke cifre nisu precizne, jer su prihodi veći nego ššto je planirano i očekivano.

Novim zakonom o legalizaciji 5.000 dinara za 100 kvadrata premijer je najavio da će uskoro biti donet novi zakon koji će omogućiti povoljnu legalizaciju porodičnih objekata.

Izvor: www.rts.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here