Home Vesti Tači: Kampanja Srbije protivna duhu saradnje

Tači: Kampanja Srbije protivna duhu saradnje

160
0
Hašim Tači - Srbija izbori 2016
Foto: rts.rs

Ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači izjavio je da je Srbija u borbi protiv članstva Kosova u Unesku vodila antievropsku kampanju koja je suprotna duhu briselskog dijaloga i saradnje, ali da ta odluka neće umanjiti dostignuća Kosova kao države.

U intervjuu za portal euractiv.com Tači je rekao da je lobiranje Srbije protiv članstva Kosova u toj organizaciji protivno svemu što je postignuto u regionu prethodnih godina, suprotno saradnji za koju se zalažu u Briselu i protivno duhu normalizacije odnosa i izgradnje mira i stabilnosti.
„Kosovo i, verujem, Evropska unija, kao i ceo svet, bili su zaprepašćeni ponašanjem Srbije“, izjavio je Tači i dodao da su srpski političari koristili ratno-hušački govor koji je povremeno bio i na granici rasizma.

„Ovo je definitivno veliki udarac svim naporima celog Zapadnog Balkana, čiji predstavnici ulažu ogromne napore u cilju jačanja mira i stabilnosti“, rekao je Tači.
Dodao je da su svi verovali da se Srbija distancirala od Miloševićeve politike, ali da ponašanje Srbije u odnosima s Kosovom i regionom prethodnih sedmica „nije prošlo nezapaženo“.
„Siguran sam da ćemo imati prilku da s našim partnerima razgovaramo o tome šta ponašanje Srbije znači za naše zajedničke napore da izgradimo mir, stabilnost, pomirenje i saradnju u regionu“, rekao je Tači.

Prema njegovoj oceni, Kosovo je na glasanju u Unesku ipak dobilo više nego Srbija.

Kosovo je, kako je dodao, dobio podršku 92 članice Uneska, među kojima su i mnoge države koje nisu priznale nezavisnost Kosova.
„S druge strane, sve što je Srbija postigla jeste uskraćivanje svim zajednicma na Kosovu, uključujući srpsku zajednicu, pravo da ostvare korist od članstva u Unesku, da budu deo projekta izgradnje pomirenja i mira kroz saradnju u obrazovanju, nauci i kulturi“, ocenio je šef kosovske diplomatije.

Tači je dodao da glasanje u Unesku nije bilo protiv Kosova nego protiv „onoga što Kosovo predstavlja, glasanje protiv ideje ljudskih prava i sloboda koja preovlađuje nad svim drugim paradigmama i ideologijama“.

Na pitanje da li odbijanje članstva u Unesku može da zaseni potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i napredak ka viznoj liberalizaciji, Tači je rekao da taj uspeh ne može biti zasenjen.

„Zahvalni smo što je EU našla način da omogući potpisivanje SSP s Kosovom, čime su priznata dostignuća države u izgradnji demokratije, vladavine prava i reformi ekonomije“, rekao je Tači, dodajući da taj proces nije pod uticajem politike.

Povodom izveštaja Evropske komisije o napretku Kosova, u kojem je kritikovano zaoštravanje sukoba u kosovskom parlamentu zbog sporazuma o Zajednici srpskih opština, Tači je rekao da vlasti dele tu zabrinutost i da će nastaviti da pozivaju opozicione partije da koriste politička sredstva da izraze svoju zabrinutost.

„Videli smo neke promene mišljenja među opozicionim partijama i verujemo da je to znak da možemo da nesmetano nastavimo svoj politički život“, rekao je Tači.

Izvor: www.rts.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here