Home Vesti Ljajić: Pružamo se onoliko koliko nam je jorgan dugačak

Ljajić: Pružamo se onoliko koliko nam je jorgan dugačak

146
0

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić izjavio je da ako Srbija hoće da oporavi svoju ekonomiju…

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić izjavio je da ako Srbija hoće da oporavi svoju ekonomiju, svima mora da bude jasno da je model prema kome trošimo više nego što zarađujemo, propao ne samo kod nas već u čitavom svetu.

„Drugim rečima, moramo se navići da se pružamo onoliko koliko nam je jorgan dugačak“, rekao je Ljajić u izjavi Tanjugu povodom donošenja odluke o povećanju plata i penzija.
Ljajić je rekao da je sadašnje povećanje, ma koliko bilo, zasnovano na čistim ekonomskim parametrima, koji ni na koji način neće ugroziti ekonomsku i finansijsku stabilnost zemlje, već će i na kratak rok stvoriti pretpostavke za brži ekonomski oporavak.

„Politički i može da se razume da neko kritikuje vladu zbog bilo kakvog poteza, pa i ovog poslednjeg, koji se odnosi na povećanje plata i penzija, navodeći da se radi o malom povećanju. Ali, svi kritičari bi trebalo da znaju da su ovde ekonomske činjenice važnije od političih kalkulacija“, rekao je on.

Ljajić je ukazao da se svi sećamo povećanja penzija iz 2008. godine koje je iznosilo 10 posto, kad su njihovi korisnici formalno trebali da budu srećni zbog toga, ali je već te iste godine inflacija pojela povećanje, pa su penzioneri u džepu imali realno manje novca nego pre povišice.

Na putu do većih plata i penzija nema prečica, već se do njih dolazi samo preko jake ekonomije, koja, kako je naveo, podrazumeva finansijsku konsolidaciju, rast proizvodnje, povećanje izvoza i otvaranje novih radnih mesta.

„Ne vidim da takvoj politici ima bilo kakve alternative, ako za alternativu ne računamo demagogiju i populizam, koji predstavljaju i najkraći put u propast“, istakao je Ljajić koji je i ministar trgovine i telekomunikacija.

Izvor: www.rts.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here