Home Vesti Graso: Ulazak Srbije u EU apsolutni prioritet Italije

Graso: Ulazak Srbije u EU apsolutni prioritet Italije

185
0
Gojković i Graso - Srbija izbori 2016
Foto: rts.rs

Ulazak Srbije u EU apsolutni je prioritet Italije, koji će i dalje podržavati, poručio je predsednik Senata Italije Pjetro Graso, navodeći da bi do kraja godine trebalo da budu otvorena pregovaračka poglavlja 35 i 32, a sledeće godine i 23 i 24.

Posle sastanka sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, Graso je naveo da je u poseti Beogradu u važnom trenutku – kada je objavljen izveštaj o napretku Srbije ka EU, a koji je pozitivan u smislu svih napredaka koje je Srbija uspela da uradi.

„Italijanski Senat se već izrazio i doneo dekret u kome je tražio da se brže krene u otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom. Do kraja ove godine bi trebalo da se ostvore poglavlja 35 i 32, a naredne godine 23 i 24, koji se tiču slobode izražavanja, pravosuđa i ostalog“, rekao je Graso na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom srpskog parlamenta.

Graso je poručio i da je Italija zadovoljna procesom reformi koje je preduzela Srbija, a u cilju učlanjenja u EU. Naveo je i da je sa Majom Gojković razgovarao i o migracijama, navodeći da Italija veoma ceni ono što Srbija radi na tom planu.

„Italija je u Evropi portparol ideje da sve zemlje u EU podjednako podele odgovornost vezano za migrante. Veoma cenimo posao koji je preduzela Srbija, ona se ponaša kao da je već deo EU“, istakao je Graso.

Rekao je i da je Srbija uspešna u borbi protiv organizovanog kriminala, kao i da su odnosi dve zemlje i u toj oblasti dobri, kao što su bili i ranije kada je obavljao funkcije u toj oblasti i učestvovao u zajedničkim istragama sa nadležnim organima Srbije. Dodao je da zajednički put Italije i Srbije treba da se odvija u dva pravca – politički i tiče se integracija Srbije u EU, a drugi ekonomija i privreda.

Italija je, ocenila je Maja Gojković, jedan od najznačajnijih partnera Srbije kako na političkom, tako i na ekonomskom planu.

Na sastanku je detaljno analiziran izveštaj EK o napretku Srbije, rekla je ona i zahvalila se Grasu na podršci Italijanskog Senata.

„Hvala Italiji što nas podržava u bržem otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja, koji treba da se otvore krajem godine, ali i na podršci da se važna poglavlja 23 i 24 otvore na početku sledeće godine“, kazala je Gojkovićeva, dodajući da Srbija očekuje pomoć u pregovaranjima važnih poglavlja i oblasti da bi postala država članica EU sa uređenim sistemom.

Gojkovićeva je rekla da je sa italijanskim kolegom razgovarala o migrantskoj krizi, budući da se obe zemlje suočavaju sa velikim prilivom migranata, ekonomskim odnosima, kao i o saradnji u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, gde su Srbiji veoma značajna iskustva Italije.

„Italija je država koja je uzor Srbije u toj oblasti“, kazala je Gojkovićeva, dodajući da odnosi dva parlamenta daju doprinos jačanju ukupnih bilateralnih odnosa dve zemlje.

Izvor: www.rts.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here