Home Vesti Gazeta Blic: Tači kriv za neuspeh Kosova u Unesku

Gazeta Blic: Tači kriv za neuspeh Kosova u Unesku

163
0
Gazeta Blic - Srbija izbori 2016
Foto : Gazeta Blic

Kosovski ministar spoljnih poslova i zamenik premijera Hašim Tači smatra se glavnim krivcem za neuspeh u pokušaju da Kosovo postane član Uneska, posebno što su ga na to upozorile i Sjedinjene Američke Države, objavila je prištinska „Gazeta Blic“.

Pozivajući se na, kako navode, neimenovane inostrane izvore, list piše da je Tači zapravo doprineo neuspehu u pokušaju da što više koristi izvuče za sebe.Gazeta Blic izeštava, pozivajući se na iste izvore, da je Tači pokušao po svaku cenu, i bez obzira na to što nije dobio signale iz zemalja prijatelja Kosova, da što više ojača svoje pozicije u želji da obezbedi položaj budućeg kosovskog predsednika.

„Iako nije imao sigurne glasove, i bez „dozvole“ zemalja koje podržavaju Kosovo, Tači je doneo odluku da prijavi Kosovo za članstvo u Unesku.

SAD i još nekoliko zemalja preporučili su Tačiju da nije pravi trenutak za to. Ali, on se na te preporuke nije osvrtao i zato je Kosovo pretrpelo poraz“, rekao je neimenovani izvor i dodao da Tači nije bio favorit Kosova za vođenje te akcije.

„Amerika je jasno rekla Tačiju da ne može da vodi taj proces na način kao u slučaju učlanjenja u MMF i Svetsku banku.“

Prema tom izvoru, SAD i zemlje zaštitnice Kosova oklevale su jer su se upravo one pre nekoliko godina protivile prijemu jedne zemlje koja nije članica UN u Unesko, konkretno Palestine, a SAD čak nisu platile članarinu toj organizaciji.

SAD tako u Unesku, u slučaju Kosova, nisu imale ni pravo glasa, ali su sve one ipak podržale Kosovo, ali, kako se pokazalo, bez uspeha, piše list.

Posle neuspeha učlanjenja Kosova u Unesko, opozicija i jedan deo civilnog društva tražili su ostavku Hašima Tačija, koji je čitav proces smatrao za ogroman uspeh.

Izvor: www.rts.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here