Home Vesti „Da nije odnosa sa Rusijom, EK bi nam dala peticu“

„Da nije odnosa sa Rusijom, EK bi nam dala peticu“

212
0

Da nije odnosa sa Rusijom, u izveštaju Evropske komisije Srbija bi za spoljnu politiku dobila peticu, a ne trojku, rekao je premijer Aleksandar Vučić.
Vučić je ponovio da dok je on na toj poziciji, Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji


„Vlada Republike Srbije, dok sam ja na njenom čelu, a nikada ne znate, možda sutra već neću biti, neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji“, rekao je srpski premijer u intervjuu za Sputnjik.

Premijer kaže da će Vlada Srbije imati veoma dobre odnose sa predsednikom i Vladom Ruske Federacije i da će takve odnose razvijati i ubuduće.

„Mi smo zahvalni Ruskoj Federaciji na podršci koju nam pruža“, istakao je premijer, koji je za Sputnjik govorio o borbi koju je Srbija vodila da samoproglašeno Kosovo ne uđe u Unesko i ćutanju Brisela na nespremnost Prištine da sprovede dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština.

U intevjuu, koji će Sputnjik u celosti objaviti sutra, premijer je govorio o očekivanjima od Evropske unije, odnosima s Bosnom i Hercegovinom i Republikom Srpskom, kao i o drugim temama.

Govoreći o odnosima Srbije sa BiH i RS, premijer je kazao da Srbija ima obaveze po Dejtonskom spoorazumu prema RS.

„Srbija ima specijalne paralelne veze sa RS. Srbija u skladu sa tim zakonom o specijalnim paralelnim vezama je mogla da pomogne Srebrenici, koja se nalazi na teritoriji RS i BiH. Srbija želi stabilnost u RS. Srbija, u skladu sa svojim mogućnostima brine i naš posao je da se politički ne mešamo, a kad god je potrebno, da pomognemo RS, ne dirajući i ne rušeći bosansko-hercegovačku državu, jer mi to, kao što znate, nikada nismo radili“, istakao je Vučić.

Podsetio je da je on to rekao zvaničnicima BiH.

“Mi vama garantujemo teritorijalni interitet i suverenitet BiH, ali vas molimo da ne dirate u RS, jer ako mi ne sanjamo snove o otcepljenju RS, vas molim da ne sanjate snove o ukidanju RS”, poručio je premijer Vučić.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here