Home Vesti SRBIJA JE IZABRANA U IZVRŠNI SAVET UNESKA

SRBIJA JE IZABRANA U IZVRŠNI SAVET UNESKA

179
0
Unesko Pariz - Srbija izbori 2016
Foto: diplomacy.state.org

Generalna konferencija Uneska izabrala je u Parizu nove članice Izvršnog saveta, a među zemljama koje će u naredne četiri godine biti zastupljene u ovom telu biće i Srbija. Glasanje je pokazalo da nije izgubljen ugled u toj organizaciji, poručuje ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković.

Osim Srbije, u grupi istočnoevropskih zemalja danas su izabrane i Slovenija, Litvanija i Rusija.
Nove članice biraju se po regionalnim grupama, od kojih svaka ima određen broj članica.

U grupi koja obuhvata zapadnoevropske zemlje i Severnu Ameriku, izabrano je šest novih članica: Francuska, Grčka, Italija, Španija, Velika Britanija i SAD.

Iz grupe zemalja Latinske Amerike i Kariba nove članice su Brazil, Meksiko, Haiti, Nikaragva i Paragvaj.

U grupi azijskih i pacifičkih zemalja izabrano je šest novih članica, a u grupi koja obuhvata afričke i arapske zemlje deset, dok će za jedno mesto izbori biti ponovljeni, budući da su dve zemlje dobile isti broj glasova.

Izvršni savet, kao neka vrsta vlade Uneska, donosi sve najbitnije odluke koje se tiču te organizacije između održavanja Generalnih konferencija koje zasedaju na dve godine.

Tanasković: Srbija nije izgubila ugled u Unesku

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković rekao je da je prijem Srbije u Izvršni savet te agencije UN veliki uspeh, jer se pokazalo da nije izgubljen ugled zemlje u toj organizaciji.

„Glasalo je 186 zemalja, od kojih je Srbija dobila 161 glas i zajedno sa Rusijom, Litvanijom i Slovenijom postala nova članica Izvršnog saveta iz druge izborne grupe“, precizirao je Tanasković u izjavi agenciji Beta.

Ističe da se taj broj glasova može smatrati izvanrednim rezultatom, s obzirom na konfrontaciju koju je Srbija imala pre samo tri dana u vezi sa zahtevom Kosova za prijem u Unesko. „Znači da ta konfrontacija nije uticala na ugled Srbije u toj međunarodnoj organizaciji“, dodao je ambasador Srbije.

Smatra da će sastav Izvršnog saveta u narednom periodu biti prilično uravnotežen, posmatrano i sa stanovišta interesa Srbije, kao i da će Srbija biti u mogućnosti da aktivno utiče na donošenje odluka u Unesku.

Tanasković je dodao da su rezultati glasanja očekivani, kao i da nije bilo velikih iznenađenja.

Izvor: www.rts.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here