Home Vesti Opozicija: Prosveta nije tražila 7.000 već 40.000

Opozicija: Prosveta nije tražila 7.000 već 40.000

189
0

Poslanici opozicionih stranaka su u raspravi o predlogu dopuna Zakona o budžetu ocenili da je pomoć od 7.000 dinara za prosvetne radnike velika sramota.
Poslanik Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić rekao je da prosvetni radnici tokom štrajka nisu tražili 7.000 dinara, kako je u obrazloženju dopuna Zakona naveo ministar finansija Dušan Vujović, već jednokratnu pomoć u visini prosečne plate, koja bi trebalo da iznosi oko 40.000 dinara, što je oko šest puta više.

Portparolka i poslanica Demokratske stranke (DS) Aleksandra Jerkov kazala je novinarima u Skupštini da ta stranka zahteva od ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđana Verbića da se izvini prosvetnim radnicima zbog današnje izjave da „oni koji nisu zadovoljni milostinjom od 7.000 dinara treba da je vrate u budžet“.

Ona je kazala da je prosvetnim radnicima prošle godine smanjenjem plata oduzeto 60.000, a ovom merom im se vraća 10 odsto oduzetog.

„Reč je o velikoj sramoti Aleksandra Vučića koji čestita prosvetnim radnicima kojima će plate biti povećane za 1.400 dinara, koliko iznosi famoznih četiri odsto. Sada im se vraća 10 odsto onoga što im je prošle godine oduzeto, kao da su njihove plate najveći problem, a Vlada ne sme da dirne u javna preduzeća i Vladine agencije“, kazala je Aleksandra Jerkov.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković kazao je novinarima da glasanje o predlogu dopuna Zakona o budžetu 2015. godine predstavlja rebalans budžeta i da će pomoć prosvetnim radnicima morati da se isplati iz budžetskih rezervi.

On je kazao da neto iznos pomoći iznosi osam miliona evra, „što je oko 50 odsto više od onoga što je Vučić juče odlučio da da u Srebrenici kako bi oprao neke grehe iz prošlosti“.

„Pitanje je zašto ta pomoć nije data i radnicima u zdravstvu, da li misle da su medicinske sestre i lekari zadovoljni svojim platama. Ovo je zakon koji je nepravedan, nezakonit u odnosu na budžet, samo verifikacija da ‘sultan’ Vučić Aleksandar zadovolji potrebu svoje skupštinske većine“, kazao je Živković.

On je pozvao one prosvetne radnike koji ne žele da prihvate pomoć da je uplate u poseban fond i definišu namenu tog fonda.

Dopunom Zakona o budžetu za 2015. godinu prvobitno je planirana jednokratna pomoć od 6.000 dinara, ali je amandmanom poslanika Srpske napredne stranke Zorana Babića predloženo da pomoć od bude isplaćena zaposlenima u osnovnim i srednjim školama, višem i visokom obrazovanju, kao i zaposlenima u učeničkom i studentskom standardu.

Poslanica Partije ujedinjenih penzionera Srbije Mira Petrović kazala je danas da će ta partija glasati za predlog da se prosvetnim radnicima isplati pomoć i da je dobro da je najavljeno povećanje penzija.

Ona je kazala da povećanje penzija od 1,2 odsto nije veliko, ali da pokazuje napredak i da će PUPS nastaviti da podržava mere predsednika Vlade Aleksandra Vučića.

„Mi ne mislimo da je to dovoljno, ali važno je da su penzije redovne i sigurne, procenat nije bitan, bitno je da krenemo napred“, kazala je Mira Petrović.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Miletić Mihajlović kazao je da je potrebno da se poveća plata zaposlenima u prosveti, ali da je u prosveti – od predškolskog do visokog obrazovanja, zaposleno oko milion ljudi.

„To je jedan veliki sistem koji zahteva mnogo, mnogo sredstava.

Izvor: www.b92.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here