Home Vesti BRISEL OČEKUJE PRIMENU SPORAZUMA O ZSO

BRISEL OČEKUJE PRIMENU SPORAZUMA O ZSO

181
0
Brisel - Srbija izbori 2016
Foto: vijesti.mk

U Evropskoj komisiji nisu hteli da komentarišu odluku kosovskog ustavnog suda da privremeno suspenduje deo Briselskog sporazuma koji se odnosi na Zajednicu srpskih opština.

Portparolka šefice evropske diplomatije Maja Kocijančič rekla je da oni „ne komentarišu tekuće praKocijančičeva je ponovila raniju izjavu da Brisel od obe strane u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine očekuje primenu sporazuma o ZSO.

Potpredsednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček, međutim, poručuje da se delovi sporazuma moraju promeniti ako nisu u skladu sa Ustavom.

Kosovski Ustavni sud suspendovao je juče sporazum o ZSO, koji su 25. avgusta sklopili predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Isa Mustafa.

Lista „Srpska“ saopštila je večeras da od EU očekuje jasan i glasan stav da se svi potpisani sporazumi moraju sprovesti u potpunosti i da ne zatvara oči pred činjenicom da Priština na „najdrskiji“ način minira proces dijaloga.

Odlukom Ustavnog suda da suspenduje sporazum, Priština je, kažu u Beogradu, pokazala da nije ni imala nameru da sprovodi dogovoreno u Briselu. Direktor Kancelarije za KiM podseća da je Priština, umesto poziva na odgovornost, sve do sada dobijala podršku međunarodne zajednice – od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju do pokušaja ulaska u Unesko.

Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović ocenio je da je odluka Ustavog suda Kosova o suspenziji Sporazuma o formiranju ZSO jedna tehnokratska odluka, koja će možda privremeno zalečiti bol posle odluke Unesko da Kosovo ne postane njegova članica.

Kosovski Ustavni sud konačnu odluku treba da donese do 29. decembra, a prema sporazumu, rok za formiranje Zajednice srpskih opština ističe četiri dana pre toga. Potez Prištine i reakciju Brisela premijer Aleksandar Vučić kratko komentariše.

„Mi smo za dijalog uvek spremni, a ako smem da kažem, umoran sam od ubrzane proizvodnje negativnih događaja u Prištini, a i umoran sam od nečijeg ćutanja… Nadam se da će neki ljudi biti mnogo odgovorniji i da će se mnogo odgovornije ponašati nego što se danas ponašaju“, rekao je Vučić.vne poslove“.

Izvor: www.rts.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here