Home Vesti Pokrajinski i lokalni izbori krajem godine

Pokrajinski i lokalni izbori krajem godine

227
0
SNS - Srbija izbori
Foto: blic.rs

Lokalni izbori u celoj Srbiji, zajedno sa pokrajinskim, biće održani do kraja ove godine, najverovatnije u decembru.


Lokalni izbori u celoj Srbiji, zajedno sa pokrajinskim, biće održani do kraja ove godine, najverovatnije u decembru.

– Ideja SNS je da se i pokrajinski i lokalni izbori održe zajedno, u rokovima koje propisuje zakon, i što je pre moguće. Planiramo da to bude decembar – kaže za „Blic“ potpredsednik SNS Igor Mirović.

Prethodni izbori za Skupštinu Vojvodine i lokalne samouprave održani su, podsetimo, u maju 2012, tako da izborna godina počinje u maju ove godine.

Mirović navodi da su još od 1992. godine pokrajinski i lokalni izbori bili održavani zajedno, u čemu su važnu ulogu imali i troškovi koji su tada značajno manji nego da se glasanja razdvajaju.

– Već u maju ulazimo u izbornu godinu, tako da i jedni i drugi praktično stižu na red, u redovnom roku – objašnjava Mirović.

Goati: Ništa sporno
– Nadležna skupština može da raspiše prevremene izbore ako oceni da politički procesi u datom rasporedu ne obezbeđuju siguran rad i solidno funkcionisanje. To je sasvim legalno. Takođe, ako je cilj stranaka da spajanjem izbora dobiju što veću podršku, onda je sa tog stanovišta u redu da se pokrajinski i lokalni održe zajedno. Troškovi su manji, ali su generalno izbori i „isplativa operacija“ za stranke – kaže za „Blic“ profesor Vladimir Goati.

Početak izborne kampanje naprednjaka biće miting koji SNS planira da održi 25. aprila u Novom Sadu. Prema Mirovićevim rečima, SNS na taj način želi da vidi kolika je podrška građana i kada je u pitanju stranka i kada je reč o Vladi Aleksandra Vučića. U isto vreme, biće obeležena i godišnjica formiranja Vlade.

– Takođe, na pragu smo izborne godine pa će na skupu određene poruke biti poslate i u tom smislu – priča Mirović.

U DS kažu da SNS od pokrajinskih izbora 2012. godine, kada je dobila 26 mandata, pominje izbore u Vojvodini i da na najrazličitije načine, od držanja mitinga do pokušaja kupovine pokrajinskih poslanika, želi da ih izazove.

– Njihova je stvar kada će izbori biti raspisani, jer je očigledno da se zakoni primenjuju onako kako SNS hoće. Zna se kada se raspisuju izbori, oni na red dolaze u maju 2016. godine, ali njima se žuri. Nas to ne remeti kao učesnike izbora, ali nas remeti kao nekoga ko se zalaže za poštovanje zakona – smatra Aleksandra Jerkov iz DS.

Iz SPS poručuju da su spremni za izbore, kad god bili.

– Svejedno nam je kada će se izbori održati, da li će to biti decembar 2015. ili maj 2016. godine. Smatramo i da je sasvim logično da budu zajedno održani – kaže Đorđe Milićević iz SPS.

Izvor: www.blic.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here