Home Izbori 2012 Tadić odlučuje do 7. aprila da li će raspisati predsedničke izbore

Tadić odlučuje do 7. aprila da li će raspisati predsedničke izbore

180
0
tadich 1(1)
Foto: Darko Ćirkov

Parlamentarni i lokalni izbori biće raspisani sutra, a održaće se najverovatnije 6. maja.

Parlamentarni i lokalni izbori biće raspisani sutra, a održaće se najverovatnije 6. maja. Međutim, vladajuća koalicija još nije odlučila da li će građani istog dana glasati i za predsednika. Ovo je juče izjavila predsednica Skupštine, Slavica Đukić Dejanović. Ona je dodala da tokom današnjeg dana očekuje zvaničnu informaciju od predsednika republike Borisa Tadića o datumu izbora za narodne poslanike, kako bi za isti dan raspisala i izbore za opštinsko glasanje. Slavica Đukić Dejanović će u utorak, pisanim putem, obavestiti građane o raspisivanju izbora, čime će i zvanično startovati kampanja.

“U opticaju su i dalje dva termina – 29. april i 6. maj – s tim što će najverovatnije biti ovaj drugi datum. Što se tiče pitanja da li će svi izbori ići u paketu, o tome još traju konsultacije u vrhu države. Na predsedniku Tadiću je da definitivno proceni da li će sačekati da mu istekne mandat ili će se šef države birati ranije” – kaže nam Slavica Đukić Dejanović.

Tadić još ima vremena da prelomi da li će se svi izbori održati istog dana. Naime, prema Zakonu o izboru predsednika, glasanje mora da se raspiše najmanje 30 dana pre održavanja izbora. To znači da Tadić ima rok do 7. aprila da odluči da li će se 6. maja birati i predsednik. U tom slučaju, morao bi da podnese ostavku, a funkciju predsednika države do izbora bi u v.d. stanju obavljala prva dama parlamenta. Ako bi, pak, izbori bili zakazani za 29. april, Tadić bi odluku morao da donese do 31. marta.

Izvor: eizbori.com/ Večernje novosti

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here