Home Beograd Ministarka Lirman za EWB: Posmatrači kritikovali izbore u Srbiji, EU mora da...

Ministarka Lirman za EWB: Posmatrači kritikovali izbore u Srbiji, EU mora da se bavi izborima u kandidatima

85
0
Foto: N1/EWB/Evropska unija
Foto: N1/EWB/Evropska unija

Ministarka za Evropu i klimu u Vladi Nemačke Ana Lirman izjavila je za portal European Western Balkans da je ova zemlja tražila od Saveta ministara Evropske unije da raspravlja o izborima u državama kandidatima zbog negativnih razvoja događaja, uključujući izbore u Srbiji.

Podsećamo, Savet za opšte poslove Evropske unije (GAC) raspravljao je u utorak o izborima u državama kandidatima, a ministarka Lirman je u obraćanju novinarima rekla da su izbori u Srbiji jedan od događaja zbog kog su i zatražili ovu raspravu.

“Slobodni i pošteni izbori su u srcu Evropske unije. Oni su takođe deo Kriterijuma iz Kopenhagena. Zbog toga postavljamo visoke standarde za izborni proces u državama kandidatima”, kaže ministarka Lirman za portal.

Ona dodaje da je nemačka Vlada, nažalost, primetila negativan razvoj događaja u regionu.

“Na primer, nezavisni posmatrači iz OEBS-a su kritikovali izbore u Srbiji. EU i njene države članice moraju da odgovore na ove probleme. Zbog toga smo tražili od Saveta za opšte poslove da održi diskusiju o tome kako da podržimo države kandidate u osnaživanju njihovih demokratskih izbora”, kaže Lirman za European Western Balkans.

Kakoportal saznaje iz Brisela, tokom rasprave u Savetu se javilo oko deset predstavnika država članica iz različitih delova EU i podržalo inicijativu Nemačke. Predloženo je da se obrati posebna pažnja na predstojeće izbore u državama kandidatima ove godine, a predložene su i konkretne aktivnosti kojima bi EU mogla da podrži demokratičnost izbora.

Kako saznaju, deo diskusije odnosio se na podršku izbornim posmatračima i primeni ODIHR-ovih preporuka u državama kandidatima.

 

Izvor: N1 

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here