Home Beograd Stefanović: Tri primarne stvari za fer i demokratske izbore

Stefanović: Tri primarne stvari za fer i demokratske izbore

71
0
Borko Stefanović - Srbija izbori
Foto: N1

Nije nama bitan datum, spekulacija o datumu je jedna udica režima da mi sada pričamo o tome da li ćemo drugog juna izbore ili ranije, suština je u tome da li ćemo mi imati uslove za slobodne i demokratske izbore – izjavio je zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović tokom gostovanja na Blic TV, čiju izjavu prenosimo u celosti.

– Primarne su tri stvari, jedna je birački spisak, detaljno čišćenje, kontrola ljudi koji su od 2022. naseljeni, kroz komisiju koja bi to radila, druga je otvaranje RTS-a za drugačije mišljenje u proporciji koja bi bila određena na osnovu parlamentarnog predstavljanja i treća je zaustavljanja pritiska na birače u javnim preduzećima, javnom sektoru, a bogami sada i u privatnim kompanijama – naveo je Stefanović.

Stefanović je rekao da ga odluka predsednika da se izbori održe 2. juna nije iznenadila i da je i njemu jasno da je to proizvod pritiska građana, pritiska opozicije, ali i međunarodnog faktora.

Stefanović je podsetio da nije problem nastao samo u gradu Beogradu i ne zato što neko ima ili nema većinu, već je nastao što je dokazano, dokumentovano, potvrđeno od strane međunarodnih i domaćih posmatrača ali i opozicionih stranaka da je ovaj režim pokrao izbore.

– To vlast neće nikada priznati, kao što sam siguran da neće primeniti preporuke OEBS/ODIHR misije koje su potvrdile ono što je rekao i Evropski parlament i misija Saveta Evrope i drugi domaći posmatrači. Međutim, oni će biti naterani na to. To se ne radi da bi opozicija bolje prošla na izborima, a vlast lošije več da bismo mi u Srbiji najzad po Ustavu i po zakonima ove zemlje imali slobodne i demokratske izbore gde će građani birati onog koga žele – istakao je Stefanović.

Stefanović je rekao da je Pribeov izveštaj koji je važio i za Severnu Makedoniju trajno rešenje za ovu situaciju.

– To bi omogućilo trajnu kontrolu predizbornog procesa, a to znači da u Sevrenoj Makedoniji, a što mi želimo da napravimo u Srbiji, za bilo koje izbore u budućnosti, momentom raspisivanja automatski opozicija daje dva ministra u tehničku Vladu, jedan za ministra policije, jedan za ministra državne uprave i lokalne samouprave da bi se onemogućila kupovina glasova, menjanje biračkog spiska – zaključio je Stefanović.

 

Izvor: Direktno.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here