Home Beograd Mihael Rot: Izbori nisu bili ni fer ni slobodni – tako ne...

Mihael Rot: Izbori nisu bili ni fer ni slobodni – tako ne funkcioniše demokratija, gospodine Vučiću

74
0
Foto: Screenshot/ YouTube/ NM Novi magazin
Foto: Screenshot/ YouTube/ NM Novi magazin

Predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Mihael Rot istakao je da je izveštaj ODIHR o izborima 17. decembra prošle godine u Srbiji u potpunosti potvrdio ogromne neregularnosti i organizovanog sređivanja biračkog spiska, kao i seljenje fantomskih birača.

„Izbori nisu bili ni fer ni slobodni. Tako ne funkcioniše demokratija, gospodine Vučiću“, napisao je Rot u objavi na Tvitetu, uz raniju objavu nemačkog ministarstva spoljnih poslova koje je navelo da je izveštaj ODIHR jasan i da sada treba u potpunosti primeniti sve preporuke.

„Konačni izveštaj ODIHR je jasan: Na nedavnim parlamentarnim izborima u Srbiji primećen je nedostatak jednakih uslova, kao i nepravedni uslovi za kandidate. Sada je ključno u potpunosti primeniti sve preporuke. ODIHR je spreman da pomogne“, objavilo je nemačko ministarstvo na mreži X.

U konačnom izveštaju ODIHR, koji je objavljen 27. februara, ističe se da je neophodno pokrenuti zakonodavne promene pre sledećih izbora kroz inkluzivni konsultativni proces izgrađen na širokom političkom konsenzusu.

Ukazuje se da su posmatrači primetili česte gužve i proceduralne nedoslednosti na izborni dan, ističući potrebu za adekvatnom obukom.
Primećeni su i, kako se navodi, slučajevi ozbiljnih nepravilnosti, uključujući kupovinu glasova i ubacivanje glasačkih listića u kutije. Dodaje se da su mere za obezbeđivanje tajnosti glasanja bile nedovoljne, što je u suprotnosti sa prethodnim preporukama ODIHR.

Posmatrači su primetili i brojne primere grupnog glasanja, slučajeve neprimerenog uticaja i neovlašćenog praćenja glasača, kao i fotografisanje listića.

Premijerka Srbije Ana Brnabić u tehničkom mandatu, pak, smatra da izveštaj „stavlja tačku na sve laži i sve besmislice o krađi izbora“, što su pripadnici opozicije ocenili kao sramotno tumačenje.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić istakla je da je izveštaj ODIHR „nikad oštriji“ i da je potvrdio „organizovanu migraciju birača“.

 

Izvor: N1 

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here