Home Beograd Ide li se na nove izbore u Beogradu?

Ide li se na nove izbore u Beogradu?

78
0
FOTO: Direktno/Facebook/StrankaSlobodeIPravde

Tri dana nakon objavljivanja izveštaja ODIHR o izborima, u kojem je su jasno konstatovane neregularnosti koje su odlikovale izbore u decembru prošle godine u Srbiji, danas će se, posle prvog pokušaja 18. februara, iznova održati sednica Skupštine Beograda, a u iščekivanju da se formira gradska vlast.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, neposredno pre 18. februara rekao je da SNS i SPS imaju većinu, iako je na izborima nisu osvojili, aludirajući na takozvanu kupovinu odbornika iz redova opozicije. On je, međutim, tada naglasio da, iako imaju legalnu većinu, nemaju je i u smislu legitimiteta, navodi Danas.

Predstavnici opozicije iz Srbija protiv nasilja i koalicije NADA, koju čine Novi DSS i POKS, došli su na sednicu tada sa transparentima na kojima su bile ispisane poruke da je vlast pokrala izbore, jasno opredeljeni da spreče konstituisanje vlasti u Beogradu.

Osim što je u međuvremenu osvanuo izveštaj ODIHR, koji vlast i opozicija, odnosno nevladine organizacije koje se bave posmatranjem izbora potpuno drugačije percipiraju, nekoliko dana pre današnje sednice, karakterišu izjave funkcionera SNS, koji se „žale“ da većina naprednjaka traži da se vlast u Beogradu konstituiše i da se ne obazire na to da bi ta vlast, i po rečima njihovog predsednika, bila nelegitimna jer bi većina morala da bude namaknuta preletanjem odbornika iz opozicije u vladajuću.

Takođe, još jedna odlika vremena između dve zakazane konstitutivne Skupštine Beograda, one od 18. februara i današnje, odnosi se na rascep u pokretu Mi – glas iz naroda, koji u načelu nije određen motivima da li da se da podrška Vučiću za beogradsku vlast, uprkos činjenici da se odmah nakon izbora upravo o tome raspravljalo.

Rascep je objašnjen neslaganjem o tome ko bi i na koji način u tom pokretu vodio glavnu reč. Za sada izgleda da struja Branimira Nestorovića unutar tog pokreta ostaje pri stavu da ne želi da da podršku ni opoziciji ni naprednjacima i socijalistima za formiranje vlasti.

Ali, nisu samo odbornici iz pokreta Mi – glas iz naroda ti koji su prepoznati kao preletači u vlast, već se u spekulacijama u medijima pominju i odbornici iz POKS i Srbija protiv nasilja.

Da li vladajuća elita pravi atmosferu unutar koje bi želela da utisak javnog mnjenja bude takav da je Vučić sprečio da se formira vlast u Beogradu, iako je navodno to mogao da bude slučaj, jer nije to hteo sa drugim odbornicima, odnosno da li je to način da se prikrije povinovanje zahtevima iz EU i međunarodne zajednice da se zbog krađe izbora, oni i ponove, neće biti jasno ni nakon današnje sednice Skupštine grada.

Poslednji rok za konstituisanje gradske Skupštine je 3. mart.

 

Izvor: Direktno.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here