Home Beograd Vučić pozvao Vladu da uvaži preporuke ODIHR-a: „Fer i korektno“ je ono...

Vučić pozvao Vladu da uvaži preporuke ODIHR-a: „Fer i korektno“ je ono što piše u izveštaju

102
0
Foto: N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je „fer i korektno“ ono što piše u konačnom izveštaju Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o izborima u Srbiji 17. decembra i pozvao Vladu Srbije da uvaži preporuke tog međunarodnog tela.

„Važno je da su oni na jasan način stavili do znanja sa kakvim lažima, insinuacijama i besmislicama smo se suočavali u prethodnih dva i po meseca, i dobro je da su jasno stavili do znanja šta je to što Srbija mora da uradi, posebno za lica sa invaliditetom, ali i druge stvari sa poboljšanjem demokratskih uslova koje moraju da se urade“, rekao je Vučić je za RTS iz Tirane, gde je učestvovao na samitu „Ukrajina – Jugoistočna Evropa“.

Govoreći o konsultacijama s parlamentarnim strankama za mandatara nove Vlade Srbije, Vučić je kazao se one privode kraju i da će se najverovatnije u ponedeljak sastati s vladajućim partijama, „jer su neki već rekli da neće da dolaze“.

„To smo i očekivali, kao što su uvek pronalazili razlog da na konsultacije ne dolaze“, kazao je on.

Na pitanje o formiranju većine u Skupštini Beograda, čija je konstitutivna sednica zakazana u petak, 1. marta, Vučić je kazao da su dva tela Srpske napredne stranke uputila zahtev predsedniku stranke Milošu Vučeviću da se formira vlast u Beogradu.

„Mislim da će biti jasno i biće pokazano da SNS ima većinu u Beogradu, ali ja do sada nisam promenio svoje mišljenje. Oni su rekli da još jednom žele da čuju moj stav“, kazao je Vučić i dodao da će s rukovodstvom SNS o tome razgovarati najverovatnije u petak popodne.

Dodao je da je do nedelje rok za formiranje gradskog parlamenta i da, ako do tada ne bude izabran predsednik Skupštine grada, kreće da teče rok od 45 do 60 dana za održavanje novih izbora.

Upitan o odluci Kosova da zabrani upotrebu dinara kao platežnog sredstva, Vučić je rekao da „kako god da bude, novac će Srbima biti obezbeđen“.

„Razumem muke kada vidim naš narod da čeka ispred bankomata, a možemo da im damo i tri puta više od onoga što im inače dajemo. Samo zbog tehničkih stvari jednog neodgovornog čoveka koji bi želeo da protera ljude, koji bi želeo da uđe u legendu tako što će da uništi jedan ceo narod“, rekao je Vučić i ocenio da politika kosovskog premijera Aljbina Kurtija ne može dugoročno da opstane.

Dodao je da će Beograd donositi odluke i davati još više novca da bi pomogao Srbima na Kosovu i Metohiji.

Izvor: N1

 

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here