Home Beograd Stepanović: Biračke spiskove ne možete da sredite preko noći, ali medije da...

Stepanović: Biračke spiskove ne možete da sredite preko noći, ali medije da oslobodite možete

104
0
Foto: N1

Glavna i odgovorna urednica „Nove ekonomije“ Biljana Stepanović, govoreći o izveštaju ODIHR o decembarskim izborima, kaže da „ako vlast primeni sve ovo, makar i za naredne izbore, ona te izbore ne može dobiti, zato je u potpuno nezgodnoj situaciji“.

Prema njenom mišljenju, „mi smo definitivno u krizi i konfrontaciji“.

„To govore i izveštaji medija. Tabloidi su već krenuli kako je sve odlično, videćemo šta će predsednica vlade da kaže. Onaj ko čita izveptaj pročitaće da je u njemu rečeno sve. Mi novinari smo naviknuti, naučeni, trenirani da kažemo direktno, ono što kažu ‘u glavu’, ali ne može međunarodna organizacija na taj način da govori. Rečeno je sve – da je zloupotrebljavan položaj, da su ljudi pritiskani, nakrenuto na jednu stranu, da nije bilo medijskih sloboda…“, kaže ona.

To je, objašnjava, njihov jezik.

„Oni nikad ne kažu ‘imate probleme’, nego ‘imate izazove’, ali nemojmo da se pravimo nevešti, na nama je da vidimo šta ćemo da radimo. Vlasti se daje šansa da ovo popravi, i prošli put joj je data, ali ova vlast ne reaguje na šanse, nego samo na pritisak. Ne možemo očekivati da neko dođe i izdiktira šta treba da se radi, jer bi to bilo idealno za vlast da kaže da vrše pritisak“, kaže ona.

EP je, smatra, bio „više nego što se može očekivati direktan“.

„Poverenje je nepovratno izgubljeno, svima je sve jasno. Najzad, ako je SNS osvojila vlast kao što kažu, zašto ne formiraju vlast u Beogradu, nisu došli sami na sednicu. Formirajte vlast kad imate većinu. Da nije ovolikih malverzacija i svega što se dogodilo, došli smo do EU i EP, šta bi njima bio problem da nađu tri preletača i formiraju vlast“, kaže Stepanović.

Ona, međutim, ističe da „ako vlast primeni sve ovo, makar i za naredne izbore, ona te izbore ne može dobiti“.

„Zato je u potpuno nezgodnoj situaciji. Možete medijsku situaciju da promenite odmah sutra, ali to je poslednje što će ova vlast da uradi. Ne možete biračke spiskove da sredite preko noći, ali možete da oslobodite medije kao što ste ih i porobili“, kaže ona.

Misli da je na opoziciji da se dogovori između sebe, da vidi šta joj je činiti u ovim uslovima.

„Nije više Vučić u poziciji da sam postavlja uslove, stvar je otišla predaleko. Imate pravo da odlučite hoćete li učestvovati ili ne, ako nećete, on ne može da trči sam, to ga dalje dovodi u probleme i nelegitimnost njegove vlasti. Mislim da će da uvaže preporuke, šta god budu pričali“, kaže ona.

Srbija je, dodaje, podeljena.

„Od početka vlasti on to radi, deli Srbiju, zavadi pa vladaj, sad je došlo dotle da to ne možete. Ne možete preko ovoga preći kao da nije bilo, bez obzira na sve medijske manipulacije“, kaže.

Prema njenim rečima, „ova vlast od početka deklarativno ide ka EU“.

„Ali šta je dosad uradila? Otvorila je 18 poglavlja, ali otvaranje je tek početak puta. Zatvorena su samo dva, a od 2019. godine nije ništa ni otvoreno ni zatvoreno. Ako to nije znak da ova vlast ne vodi zemlju ka EU, ja ne znam šta je“, kaže ona.

Osvrnula se i na situaciju u EPS.

„Posle onog skoro kolapsa energetskog sistema kad su termoelektrane ispale iz pogona, jer su stavljali blato umesto uglja, posle je zabeležen minus, a prošle godine će biti profit. Kako je do toga došlo – dobra hidrološka situacija i ozbiljna situacija. Niste sistemski ništa uradili. Ide ta zelena agenda, a šta će biti sa već starim termoelektranama, šta je strategija sa EPS, ne znamo još. Hakerski napad je skandal svoje vrste“, kaže ona.

Neophodno za spas države Srbije je, kaže ona, „da se nađe zamena za litijum“.

„Da nekako tu temu skinemo sa dnevnog reda. Osim toga, Ana Dobrota za Novu ekonomiju govori i o položaju naučnika ovde, rekla je da stalno dolaze poslednjih godina generacije studenata koje nemaju osnovna znanja iz srednje škole i kad dođu na fakultet moraju da uče, da se podsećaju onoga što su radili u srednjoj školi, strašan pokazatelj tog sunovrata obrazovanja, gde god taknete, vi upadnete u problem“, kaže ona.

Izvor: N1 

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here