Home Beograd Politiko o izveštaju ODIHR-a: Punjenje kutija, pritisci na birače i dominacija Vučića

Politiko o izveštaju ODIHR-a: Punjenje kutija, pritisci na birače i dominacija Vučića

68
0
Foto: N1
Foto: N1

Srpska napredna stranka (SNS) koja je, kako navodi Politiko, sve skeptičnija prema EU, osvojila je 46,8 odsto na izborima 17. decembra, dok je opoziciona koalicija „Srbija protiv nasilja“ dobila 23,6 odsto. Hiljade ljudi je, kako podseća ovaj portal, potom protestovalo protiv, kako su tvrdili, izborne prevare.

„Izborni dan je protekao glatko, ali su ga obeležili brojni proceduralni nedostaci, uključujući nedoslednu primenu mera zaštite tokom glasanja i prebrojavanja, česte slučajeve prenatrpanosti, kršenja tajnosti glasanja i brojne slučajeve grupnog glasanja“, navodi se u izveštaju ODIHR-a o izborima u Srbiji.

Zabeleženi su slučajevi zastrašivanja i uznemiravanja građanskih aktivista i novinara. Posmatračka misija je takođe izrazila „ograničeno poverenje u informacije nacionalnih javnih emitera“, koji su svi provladini.

Iako se u izveštaju priznaje da je Srbija usvojila neke od prethodnih sugestija u vezi sa izbornim zakonodavstvom 2022. godine, druge preporuke „nisu dovoljno adresirane“, uključujući one koje se odnose na „obezbeđivanje jednakih uslova“ ili „sprečavanje zastrašivanja i pritiska na birače .”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji teži dobrim odnosima i sa Rusijom i Kinom, kao i sa EU, podneo je ostavku na mesto predsednika SNS-a u maju i nije se kandidovao na parlamentarnim izborima, podeća Politiko. U izveštaju se, međutim, navodi da je Vučić i dalje „preuzeo centralnu ulogu u kampanji kroz intenzivno učešće u skupovima SNS-a, televizijskim nastupima u kampanji, i bilbordima“.

Prema posmatračkoj misiji ODIHR-a, to je dalo prednost Vučićevoj stranci: „Svi posmatrani nacionalni kanali su pokrivali aktivnosti kampanje u skladu sa zakonom, ali je pozitivno izveštavanje o predsedniku i vladajućim partijama dominiralo u programima većine emitera [i] dodatno narušilo uslove za nadmetanje.“

Izveštaj je, kako navodi Politiko, u utorak procurio nezavisnoj srpskoj novinskoj stanici N1, a prenelo ga je nekoliko nacionalnih tabloida, koji su tvrdili da su rezultati potvrdili stavove Vlade.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je: „Ovaj izveštaj stavlja tačku na sve laži i besmislice o pokradenim izborima.“

 

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here