Home Beograd Brnabić opet napada UG i tvrdi: Izveštaj ODIHR-a stavlja tačku na sve...

Brnabić opet napada UG i tvrdi: Izveštaj ODIHR-a stavlja tačku na sve laži o krađi izbora

96
0
Foto: N1 Printscreen

Premijerka Srbije u tehničkom mandatu Ana Brnabić optužila je medije koji posluju u okviru United grupe (UG) da su dan ranije objavili delove iz izveštaja ODIHR-a o izborima u Srbiji kako bi „nastavili da kreiraju lažni narativ“ o izbornoj krađi. Finalni izveštaj, prema njenim rečima, „stavlja tačku na sve laži i sve besmislice o krađi izbora.“

Brnabić je rekla da je bila „primorana“ da se obrati javnosti i pre nego što je izveštaj ODIHR-a zvanično objavljen, jer su „određeni mediji United Grupe“, iako izveštaj nije bio finalizovan, juče tokom dana počeli da objavljuju delove iz tog dokumenta.

„To se do sada nikada ni u jednoj zemlji nije desilo i pokazuje ozbiljno nepoštovanje prema finalnom izveštaju ODIHR-a, ali dobro je da (u ODIHR-u) vide sa čime se suočavamo“, navela je Brnabić.

Ona je optužila medije koji posluju u okviru UG da su delove izveštaja objavili kako bi „nastavili da kreiraju lažni narativ koji se već mesecima kreira“.

„Bila sa primorana da reagujem i kažem šta će se naći u finalnom izveštaju, da ne bi slušali besmislice i laži od ljudi koji nisu mogli da sačekaju da sam ODIHR objavi taj izveštaj. Morali su da požure da bi se lažni narativ kreirao“, rekla je Brnabić.

Dodala je kako je finalni izveštaj ODIHR-a stigao „nakon višenmesečne nestablnosti, krize koje su kreirali određeni mediji, političke organizacije, pokreti, strukture i nevladine organizacije“.

„Konačno nam je stigao finalni izveštaj ODIHR-a o izborima u Srbiji održanim u decembru, i taj izveštaj stavlja tačku na sve laži i sve besmislice o krađi izbora„, tvrdi Brnabić.

„Nastavljamo sa implementacijom svih preporuka ODIHR-a“

Brnabić je poručila da će Vlada Republike Srbije, ko god ubuduće bude bio na njenom čelu, nastaviti da radi sa ODIHR-om na implementaciji svih preporuka te organizacije, u skladu sa praksom koja je uvedena 2019. od kada, kako je podsetila, postoji Vladina Radna grupa za saradnju sa ODIHR-om.

„Da li se slažemo sa svim u izveštaju, svakako ne, ali nastavljamo da radimo na implemntaciji preporuka i ko god da bude vodio buduću Vladu, mi smo posvećeni daljem radu, i poslali smo to pismo, i otišli korak dalje, i pozvali posmatračku misiju ODIHR-a da posmatra lokalne izbore koji treba da se održe kasnije ove godine“, navela je premijerka u tehničkom mandatu.

Podvukla je da je finalni izveštaj ODIHR-a o izborima „neuporedivo objektivniji od izveštaja nekih drugih međunarodnih institucija“ koje je optužila da su iskoristile postizborni period da „vode političku kampanju protiv Srbije“, zarad, kako je rekla, „nekih drugih geopolitičkih interesa“.

„Apsolutno svi će moći da vide da ne postoje nikavi ni dokazi, ni kritike u vezi sa onim što su oni nazivali krađom izbora. Kada pogledate preporuke, samim tim preporukama je jasno da su izbori bili fer, pošteni i da imamo preporuke, ali da su te preporuke, već u ovom trenutku, nakon rada sa ODIHR-om od 2019, mnogo blaže nego u mnogim zemljama članicama EU“, tvrdi Brnabić.

Reagujući na navode da Srbija dosad nije implementirala nijednu preporuku ODIHR-a, Brnabić je naglasila da se u finalnom izveštaju navodi da je Srbija do sada u potpunosti implementirala 13 prepruka, uglavnom sprovela osam, a delimično sprovela 33.

 

Izvor: N1 

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here