Home Beograd Izveštaj ODIHR kuca na vrata: Vlast sve glasnija da „krađe nije bilo“...

Izveštaj ODIHR kuca na vrata: Vlast sve glasnija da „krađe nije bilo“ i da „ne može istraga“

73
0
Glasanje - Srbija izbori
Foto: N1

Što je izveštaj ODIHR-a bliži, predstavnici aktuelne vlasti sve više ponavljaju da „krađe izbora nije bilo“ i da „ne može međunarodna istraga“. Aktuelna premijerka Ana Brnabić rekla je za Prvu televiziju na kojoj je najavljeno da će govoriti o novoj Vladi, da će najverovatnije biti novih a ne ponovljenih izbora u Beogradu i da je uverena da nijedan jedini glas nije ukraden. Iz opozicije za N1 objašnjavaju da upravo zbog krađe na mnogo nivoa izbori moraju da se poništeni.

„Kuc kuc Marija, gutentag, gudmorning, ovde prevodilac, bukvalno kao kaznena ekspedicija, ime i prezime, koliko vas tu živi koliko vas tu živi“.

Tako aktuelna premijerka zamišlja međunarodnu istragu o krađi izbora u Srbiju, kada je u pitanju terenska kontrola biračkog spiska.

„Ta terenska kontrola je neophodna ali niko nije rekao da će Nemci ići po kućama i ispitivati ljude kad su se tu doselili, koliko tu žive, to je prosto spin. Terenska kontrola biračkog spiska je deo sveobuhvatne revizije biračkog spiska koji se u Srbiji traži odavno, traži se ODIHR-ovim izveštajima 2019. godine, tada su vlasti odbile da našim stručnjacima iz Srbije daju uvid u bazu i obavljaju terensku kontrolu“, kaže Jelena Jerinić, poslanica Zeleno-levog fronta.

ODIHR-ov izveštaj je sve bliži, očekuju se preporuke koje bi Srbija trebalo da sprovede za naredne izbore, ali Srbija nije primenila ni preporuke od pre dve godine, zbog čega deo opozicije traži pomoć zemalja Evropske unije.

„U Srbiji nije problem da nemamo institucije i zakone, nego je njih SNS suspendovao i ne pokušava to da učini opozicija pozivanjem nekakvih stranaca, dakle sigurno će biti neke misije, neke će se desiti u skorije vreme, ali revizija izbornog sistema biće dugoročan proces“, navodi Jerinić.

PRVA TV: Vi na to nećete pristati?

Brnabić: „Nikad, nikad, nikad… Zamislite jednu Nemačku da tamo ode neki stranac i kaže njihovom Ministarstvu unutrašnjih poslova i kaže – otvorite mi sve baze podataka! Pa oni bi rekli – da li ste vi normalni i da li se drogirate“

„Da, zato što u Nemačkoj funkcioniše pravosuđe i zato što se nepravilnosti utvrđuju u zakonom propisanom postupku. Mi smo ovde upotrebili sva pravna sredstva ali nijedna institucija nije reagovala i odlučila je da se stavi na stranu onih koji su pokrali izbore“, naglasila je Jerinić.

Brnabić, međutim, i dalje tvrdi: „Muva nije mogla da proleti a ne da se ukrade jedan glas“.

I dok vlast ubeđuje građane, ali i kolege iz Evrope, da se 17. decembra u Srbiji ništa neregularno nije dogodilo, Ana Brnabić najavljuje ipak nove izbore za Beograd.

„Mi matematički imamo većinu“, kaže.

Ali neće naprednjaci u Beogradu tu većinu, kao što je imaju u Ljugu, pa će radije pozvati građane prestonice da opet glasaju dok političke protivnike nazivaju izdajnicima.

N1: Da li je sve to izdaja i prodaja suvereniteta, kao što kažu premijerka i predsednik?

„Mi da ne verujemo u Srbiju i da ne želimo da štitimo njen stverenitet, verovatno se ne bismo ni bavili politikom u Srbiji“, kaže Jerinić.

Iako naprednjaci najavljuju novo odmeravanje snaga u Beogradu, da li će ga biti ili će legitimitet ipak pronaći u podršci sa drugih lista znaćemo posle 1. marta.

 

Izvor: N1 

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here