Home Beograd Po slovu zakona opozicija bi trebalo da ima većinu u novom Privremenom...

Po slovu zakona opozicija bi trebalo da ima većinu u novom Privremenom organu grada Beograda

100
0
Foto: N1

Zamenik člana Gradske izborne komisije (GIK) u Beogradu Zoran Alimpić da bi, ukoliko ne dođe do konstituisanja Skupštine Beograda, u novom Privremenom organu grada, koalicije „Srbija protiv nasilja“ i „NADA“ trebalo da imaju većinu.

„Jedino nezakonitim postupanjem Vlade, sadašnji sastav Privremenog organa Beograda može opstati, ako u zakonskim rokovima Skupština Beograda ne bude konstituisana i izabran novi gradonačelnik“, rekao je Alimpić za list Danas.

U Privremenom organu grada Beograda, osnovanom nakon ostavke gradonačelnika Aleksandra Šapića uoči izbora 17. decembra prošle godine, vladajuće stranke imaju većinu – tri člana, a opozicione dva.

Alimpić navodi da bi, ako se gleda „čista matematika“, odnosno rezultati izbora, lista oko Srpske napredne stranke i lista „Srbija protiv nasilja“ trebalo da imaju po dva člana Privremenog organa, dok bi jedno mesto, kao trećeplasirana, trebalo da dobije koalicija NADA.

Prema njegovim rečima, ako se Skupština grada ne konstituiše do 3. marta, Vlada Srbije u skladu sa zakonom treba da uvede novi privremeni organ u Beogradu.

„Oni doduše mogu da kažu da stari organ nastavlja posao, odnosno da Privremeni organ ima isti sastav. Ali taj sastav se odnosi na prethodnu skupštinu, a u međuvremenu su bili izbori i izabrani novi odbornici, a starim odbornicima je istekao mandat. Privremeni organ mora da odražava politički sastav nove skupštine“, naveo je Alimpić.

Upitan kako bi onda vlast mogla da kaže da stari Privremeni organ nastavlja rad, Alimpić je naveo da može, kako je rekao, „zato što oni ne poštuju zakon i rade ono što je u njihovom interesu“.

Trenutni predsednik Privremenog organa i kandidat za gradonačelnika Srpske napredne stranke Aleksandar Šapić izjavio je u ponedeljak da, ukoliko se nov saziv Skupštine grada ne konstituiše, na funkciji ostaje stari Privremeni organ, kao i „stari“ odnos političkih snaga u njemu do novih izbora.

„Vlada Srbije teoretski može da promeni sastav, ali odnos snaga biće kao na poslednjoj konstituisanoj Skupštini u prošlom mandatu“, naveo je Šapić.

Stojanović: Privremeni organ glavna kočnica da SNS ide na nove izbore

Da bi opozicija trebalo da ima većinu u eventualnom novom Privremenom organu prestonice, ukazao je prošle nedelje i politikolog Boban Stojanović, u autorskom tekstu za N1.

„Ono što je važno, Vlada u skladu sa stavom 6. člana 86. Zakona o lokalnoj samoupravi donosi posebno rešenje o imenovanju predsednika i članova privremenog organa, vodeći računa o političkom i nacionalnom sastavu raspuštene skupštine. Bilo bi zanimljivo videti kako bi izgledao taj novi Privremeni organ grada Beograda. Podsećam da je pred izbore iz 2023. godine Vlada takođe imenovala privremeni organ (vanredni izbori, ostavka gradonačelnika, raspuštanje skupštine grada) u sastavu: 2 člana SNS, po 1 član Ujedinjeni, Moramo i SPS. SNS i SPS su imali većinu u tom sastavu Privremenog organa što je u skladu sa većinom u skupštini grada pre toga“, podsetio je Stojanović.

Pri imenovanju novog sastava Privremenog organa, objasnio je on, logično je da članovi budu sledeći: dva iz SNS-a, dva iz SPN-a i jedan iz koalicije NADA.

„Što bi značilo da opozicija ima većinu u novom Privremenom organu koji bi vodio grad kroz izbore 2024. godine. A čini mi se da SNS-u to ni po koju cenu ne bi odgovaralo zbog značaja rada Privremenog organa“, naveo je Stojanović.

Dodao je da ne samo da je logično, nego je i, kako je istakao, nemoguće da Vlada imenuje organ u kome bi npr. SNS imao dva člana i dodatno SPS jedan, odnosno da vlast ima većinu u istom.
„Mogli bi npr. da imenuju Privremeni organ u kome svaka od 5 izbornih listi sa izbora 2023. godine ima po jednog člana. To bi onda značilo da bi ‘Mi – glas iz naroda’ morao da bude na strani vlasti da bi SNS i SPS imali većinu (a ako bi bili u privremenom organu – što ne bi odmah napravili odborničku većinu i formirali vlast). Suštinski, ne postoji akrobacija kojom bi Vlada mogla da imenuje novi Privremeni organ, a da SNS i SPS imaju većinu u njemu“, naveo je Stojanović.

Stoga je podvukao da je za njega, potencijalni sastav novog Privremenog organa (u slučaju da se ne izaberu predsednik skupštine grada ili gradonačelnik) glavna kočnica i ograničenje da se SNS odluči da ponovi izbore za odbornike Skupštine grada i, kako je dodao, podstiče ih da se izabere novi/stari gradonačelnik, pa šta god moralo da se uradi da se obezbedi većina.

Izvor: N1 

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here