Home Beograd Ropke: Izveštaj međunarodnih posmatrača o izborima u Srbiji očekujemo vrlo brzo

Ropke: Izveštaj međunarodnih posmatrača o izborima u Srbiji očekujemo vrlo brzo

97
0

Primena preporuka posmatrača izbora 17. decembra u Srbiji mora se ispuniti u potpunosti, a njihov izveštaj očekujemo vrlo brzo, izjavio je Oliver Ropke, predsednik EESC, za protal EWB (Juropijen vestern Balkans). Ropke je prošle nedelje posetio Beograd, gde je održao odvojene sastanke sa predstavnicima civilnog društva i Vlade Srbije.

„Potpuno smo svesni sadržaja rezolucije EP i njenih preporuka. Konačan izveštaj OEBS-a [ODIHR] o izborima očekujemo vrlo brzo. Već smo videli preliminarne nalaze OEBS-a i ozbiljno smo zabrinuti zbog situacije, ali još uvek čekamo konačni izveštaj“, rekao je Ropke u intervjuu za EWB.

„Kada se objavi konačni izveštaj, sa naše tačke gledišta, jasno je da se primena preporuka posmatrača mora obezbediti na transparentan i blagovremen način. Kao što sam ranije rekao, pozivamo vlasti u Srbiji da obezbede konstruktivan i inkluzivan dijalog širom političkog spektra. Ovo je ključno sa naše tačke gledišta“, dodao je.

„Vrlo pažljivo sam slušao organizacije civilnog društva o trenutnoj teškoj situaciji. Istovremeno, imao sam i razmenu sa predstavnicima Vlade Srbije o trenutnom stanju iz njihovog ugla. Zato mi je važno da vodimo ovaj dijalog. Moramo da vodimo teške razgovore o teškim temama uz često različite stavove, alitakođe moramo da zadržimo otvorene kanale komunikacije. Tako funkcioniše EU.

Mislim da ne postoji kredibilna alternativa za Srbiju i za srpsku Vladu nego da nastavi putem ka Evropskoj uniji. Ovo je put koji ćemo uvek podržavati“, naveo je Ropke.

„Video sam izveštaje o stanju od strane organizacija civilnog društva u Srbiji. One se suočavaju sa izazovima u vezi sa sužavanjem građanskog prostora. To je nažalost trend koji možemo primetiti u sve više zemalja, pa i u EU. Tokom posete Srbiji, imao sam priliku da se sretnem sa grupom hrabrih organizacija civilnog društva, slušajući njihova očekivanja prema našoj inicijativi, slušajući i stanje civilnog društva u Evropi i Srbiji. Divim se njihovoj hrabrosti i posvećenosti u teškim vremenima nevolje. Obećao sam da ću se pobrinuti da njihov glas odjekne i na nivou EU. I održaću to obećanje. Stoga je važno ojačati organizacije civilnog društva i socijalne partnere. Za nas su ključni socijalni i građanski dijalog. Moramo da ga zaštitimo i moramo da se uverimo da će to biti zagarantovano u budućnosti“, rekao je Oliver Ropke.

On je predsednik EESC-a Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta kojji je pokrenuo inicijativu za dobrodošlicu predstavnicima civilnog društva iz zemalja kandidata za članstvo u EU. Ukupno 131 „članova kandidata za proširenje“, a 13 iz Srbije, izabrano je da čini grupu eksperata civilnog društva koji učestvuju u radu Komiteta.

Izvor: Danas Online

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here