Home Beograd Anđelković: Vučićeva poruka je da je spreman na nove izbore u Beogradu,...

Anđelković: Vučićeva poruka je da je spreman na nove izbore u Beogradu, ako se odustane od istrage

98
0
papir-srbjaizbori
Foto: Thinkstock

Komentarišući odlaganje konstitutivne sednice Skupštine grada Beograda, Anđelković je agenciji Beta kazao da Vučiću nije problem da skupi većinu s prebezima odbornika iz „Mi-glas iz naroda“, ali da bi imao dvostruki problem zbog posledica formiranja nelegalne većine.

„Ako bi SNS formirao gradsku vlast s odbeglim odbornicima iz opozicije, došlo bi do masovnih protesta građana Beograda, kao i velikog pritiska iz sveta. Od formiranja gradske vlasti Vučić pravi političko pozorište kako bi poslao poruku i opoziciji i EU da je spreman na razgovore o novim beogradskim izborima ako se odustane od zahteva za međunarodnom istragom o nepravilnostima koja su zabeležena na decembarskim izborima“, ocenio je analitičar.

Prema njegovim rečima, najava međunarodne istrage koju zahteva Evropski parlament je trenutno najveći problem s kojim se suočava Vučićev režim.

„Ta istraga bi pokazala da su u Srbiji mnoge stvari trule i dovela bi do rezultata koji bi bili poražavajući za režim. Vučić će ponuditi da ponovljene beogradske i sledeće lokalne izbore organizuje s polufer uslovima, ali mu je zato potrebno vreme i ovo je početak procesa cenkanja“, kazao je Anđelković.

Na pitanje Bete da li bi opozicija trebalo da pregovara s vlastma o poboljšanju izbornih uslova, Anđelković je rekao da je svaki dogovor s Vučićem „davanje veštačkog disanja režimu“.

„Teško je od Vučića dobiti garancije da neće ponoviti prevaru. On nije spreman da prekine s kupovinom i krađom glasova i nikada neće dopustiti dublje promene u medijima jer bi vrlo brzo pao s vlasti“, istakao je analitičar.

Upitan šta se može očekivati 1. marta kada je zakazana konstitutivna sednica Skupštine Beograda, Anđelković je rekao da to zavisi od reakcije opozicije i važnih političkih subjekata na Zapadu.

„Opozicija ne sme da prihvati cenkanje s Vučićem, već bi trebalo da pokrene nove proteste“, zaključio je on.

Odbornik SPS-a Toma Fila odložio je ranije danas konstitutivnu sednicu Skupštine Beograda za 1. mart, jer nije bilo kvoruma. U skupštinskoj sali su bili prisutni odbornici koalicija „Srbija protiv nasilja“ i „Nada za Beograd“.

Predesdnik Privremenog organa grada Beograda i kandidat SNS-a za gradonačelnika Aleksandar Šapić rekao je da će se, ukoliko se u narednih desetak dana ne obezbedi legalna, legitimna i stabilna većina u Skupštini grada, ići na nove izbore.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da postoji većina za konstituisanje Skupštine grada Beograda, kao i da je ona legalna i delom legitimna.

On je rekao da će sačekati do 2. i 3. marta da se vidi da li će ta većina biti legitimna, te da ukoliko ne bude bila, onda će biti održani novi izbori.

Vučić je kazao da predstavnici liste „Mi–glas iz naroda“ ne žele da razgovaraju, kao i da ne razumeju šta je država i da se ponašaju onako kako misle da je dobro za njihovu opciju.

Branimir Nestorović s liste „Mi-glas iz naroda“ nazvao je danas dva beogradska odbornika te liste „odbeglim“ i rekao da bi bilo dobro da se održe novi izbori u Beogradu.

„Bilo bi izvanredno da budu novi izbori, da se ti prebezi nauče da to (preletanje) nosi rizik“, rekao je Nestorović.

Vladimir Obradović s liste „Srbija protiv nasilja“ kazao je da Skupština Beograda nije konstituisana jer SNS i SPS nemaju većinu.

„Skupština grada nije konstituisana, kao što smo obećali, nije došlo do konstituisanja uprkos enormnim krađama. Očigledno su izgubili Beograd, nemaju većinu i ne mogu da konstituišu vlast“, poručio je Obradović.

Na izborima za Skupštinu Beograda lista „Beograd ne sme da stane“ osvojila je 49 mandata, SPS-JS-ZS pet, „Srbija protiv nasilja“ 43 mandata, „NADA za Beograd“ sedam i „Mi–glas iz naroda“ šest mandata.

Izvor: Danas Online 

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here