Home Beograd Stojanović: Nedemokratsku vlast nećete smeniti demokratskim metodama

Stojanović: Nedemokratsku vlast nećete smeniti demokratskim metodama

122
0
Glasanje - Srbija izbori
Foto: N1

Policija u Narodnoj skupštini je „slika i prilika“ izgleda Srbije i parlamenta, ali nije neočekivano, kaže politikolog Boban Stojanović.

On je ocenio da i opozicija snosi deo odgovornosti za nerazumevnje onoga šta radi, podsećajući da je mesec ili dva trajala javna rasprava da li mandate treba „uzeti“ ili ne.

„Ako mislite da ćete nedemokratsku vlast, poluautoritarnu, gotovo sa elementima prave autoritarnosti, smeniti demokratskim metodama, mislim da već peti izborni ciklus vidimo da to neće tako ići“, rekao je Stojanović za N1.

On je ocenio da će se burne scene kao na početku konstitutivne sednice ponoviti prilikom izbora predsednika Narodne skupštine i prilikom izbora Vlade, a da će se onda „ući u nekakav redovan rad“.

Glavno pitanja sada je šta poslanici opozicije treba da rade, jer je ovo što se dešavalo u decembru „manje-više završeno“, a opozicija mora da se pripremi za izbore u oko 70 lokalnih samourava i beogradskih opština, kaže Stojanović.

„Ne znam koliko ovaj mehanizam, gde vi dokazujete da ste pokradeni a ne možete to da sprečite, ima mobilišući efekat za izbore koji slede“, rekao je on.

Ocenio je da bi barem u gradskim opštinama Beograda i velikim gradovima opozicija morala da odbrani ono što je osvojila 17. decembra, a da „taktikom glumljenja žrtve i pokazivanja nemoći pred vlašću ubijaju u pojam sopstvene birače“.

Stojanović ne smatra da će međunarodni pritisak uroditi plodom i pita zašto bi, kada u Evropi nije „upalilo crvenu lampicu“ kada opozicija nije htela ni da učestvuje na izborima, pre četiri godine.

On ističe da će biti zanimljiva konstitutivna sednica skupštine Grada Beograda, jer se ne polaže samo zakletva, već mora da bude izabran predsednik gradske skuštine.

Za njega se glasa tajno, što znači da ako bude samo 56 odbornika na sednici, svi ćemo znati ko su tih 56, kaže Stojanović.

„Ako se pojave opozicioni odbornici sa liste SPN i NADA, vrlo upitno je da li ćemo znati koji su odbornici glasali uz ova 54 koje imaju SNS i SPS“, rekao je on.

Ocenjuje da bi SNS i SPS nakon ponovljenih izbora potencijalno imali i više odbornika, ali da neće biti ponovljenih izbora zbog potencijalnog sastava novog privremenog organa, u kom, s obzirom na rezultate izbora, SNS ne bi imao većinu.

Izvor: N1 

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here