Home Beograd Lazović: Očekujem međunarodnu istragu izborne krađe, biću u utorak u Strazburu kada...

Lazović: Očekujem međunarodnu istragu izborne krađe, biću u utorak u Strazburu kada bude usvajana rezolucija EP

61
0
Foto: Danas Printscreen/ Ne davimo Beograd
Foto: Danas Printscreen/ Ne davimo Beograd

Radomir Lazović, kopredsednik Zeleno-levog fronta i poslanik u Skupštini Srbije biće prisutan na sednici Evropskog parlamenta, 8. februara, u Strazburu, gde će biti usvojena rezolucija ovog tela EU o izbornoj neregularnostima i krađi u Srbiji, od strane režima Aleksandra Vučića.

Kako je Danas već objavio koaliciji Srbija protiv nasilja stigao je poziv iz EP, koji je potpisala Viola Fon Kramon, poslanica iz redova Zelenih, da prisustvuju sednici tog tela kada se bude usvajao dokument o izborima u decembru prošle godine, a gde je EP imao svoje posmatrače.

„Mogu da potvrdim da je danas stigao poziv za posetu Evropskom parlamentu i da će Zeleno-levi front taj poziv i prihvatiti, a verujem i kolege iz drugih partija koalicije. Bićemo na sednici na kojoj se usvaja rezolucija o izbornoj krađi u Srbiji, a smatram da bi usvajanje jedne takve rezolucije bila velika stvar i važna pobeda opozicije“, kaže Radomir Lazović za Danas.

Ceo svet vidi da je Srbija u ozbiljnoj političkoj krizi, napominje i dodaje da očekuje da se formira međunarodna misija.

„Videćemo još u kom formatu i na koji tačno način, koja će na osnovu izveštaja međunarodnih posmatrača nadgledati unapređenje izbornih uslova, a posebno rešavanje problema biračkog spiska i naravno ponavljanje izbora. Ovo je jedini način da se izađe iz krize u kojoj se nalazi naša zemlja“, smatra Lazović.

Prema njegovim rečima, važno je istaći i da je ovaj poziv stigao u danu kada je velika grupa poslanika Evropskog parlamenta zahtevala da se ne priznaju rezultati izbora u Srbiji i da se sprovede nezavisna međunarodna istraga.

„Međunarodna podrška je deo našeg opozicionog plana delovanja u tri pravca, koji čini još i pokretanje pravnih procesa zbog izborne krađe pred domaćim sudovima i protesti građana kako se ne bi dozvolilo da Vučić zataška ovo ozbiljno kršenje zakona“, zaključuje Lazović.

Naziv sednice, koji piše u pozivu upućenom Srbija protiv nasilja, a u koji je Danas imao uvid glasi: „Srbija – demokratija na raskrsnici“.

„Diskusija na panelu biće prilika da otvorimo dijalog o trenutnom stanju demokratije u Srbiji i adresiramo izazove nakon 17. decembra. Želela bih da naglasim važnost napora koje preuzima EP u očuvanju demokratije u Srbiji“, piše u pozivu Viole Fon Kramon.

Poslanici Evropskog parlamenta, koji je imao posmatrače na srpskim izborima, izneo je na plenarnoj sednici, 8. februara, niz oštrih kritika na račun režima Aleksandra Vučića, u kontekstu toga da je pokrao izbora.

 

Izvor: Nova.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here