Home Beograd NOVA.RS SAZNAJE: Macura, Stamatović, Ljajić i Vulin bi mogli u Vladu Srbije,...

NOVA.RS SAZNAJE: Macura, Stamatović, Ljajić i Vulin bi mogli u Vladu Srbije, tri imena u igri za premijera, a već je jasno ko će biti predsednik Skupštine

98
0
Vlada Srbije - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Uskoro će se održati konstitutivna sednica Narodne skupštine, nakon čega će se krenuti u formiranje nove izvršne vlasti, odnosno Vlade. Prema informacijama Nova.rs, u izvršnoj vlasti najverovatnije će ponovo biti dugogodišnji ministar Rasim Ljajić, lider SPS Ivica Dačić, a očekuje se i povratak doskorašnjeg direktora BIA Aleksandra Vulina. Poziciju u Vladi najverovatnije će dobiti poslanica SNS Tatjana Macura, ali i predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u više navrata je istakao kako očekuje da se što pre konstituše Skupština i da se ubrzo krene u formiranje nove izvršne vlasti. U toku su pripreme za održavanje prve sednice Narodne skupštine, koja će biti održana najkasnije do 11. februara. Konstituisanjem parlamenta više neće biti prepreka da se krene u formiranje nove izvršne vlasti, a prema informacijama Nove, već se uveliko obavljaju razgovori sa kadrovima koji bi uskoro mogli da sednu u ministarske fotelje.

Kako saznajemo, u Vladi će sigurno mesta za predsednika Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivicu Dačića, a ministarstva mogu da očekuju i neki provereni kadrovi poput Rasima Ljajića, bivšeg ministra trgovine.

U izjavi za Novu Ljajić kaže da ne može da potvrdi ili demantuje da će ući u Vladu, ali da očekuje da će njegova stranka biti u izvršnoj vlasti.

Macura analizira odbore 

Povratak u izvršnu vlast može da očekuje i Aleksandar Vulin, bivši direktor BIA i nekadašnji ministar policije i vojske. Pored njega, blizu pozicije u Vladi je i Tatjana Macura, bivša članica Dosta je bilo (DJB), koja je na ovim izborima izabrana kao poslanica na listi SNS.

Osim Macure, prema informacijama Nove, deo izvršne vlasti mogao bi da uđe i predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović. On u izjavi za Novu kaže da će o tome razmišljati “kada dođe vreme”.

Promene u Ministarstvu zdravlja? 

Među onima koji bi mogli da se nađu na ministarskom mestu jeste i Svetlana Vujović, doktorka koja je široj javnosti postala poznata tokom predizborne konvencije SNS.

Mali ili Vučević prvi pikovi za premijera

Najava da bi do sredine marta mogla da se formira Vlada otvorila je pitanje ko će biti mandatar, odnosno novi premijer(ka).

Kao drugi kandidati pominje se dugogodišnji ministar finansija Siniša Mali, što znači da će Ana Brnabić dobiti novu poziciju u vlasti. Ipak, nije u potpunosti isključeno da će Brnabić dobiti još jedan mandat, ali i sam predsednik države i najmoćniji član SNS Aleksandar Vučić rekao je da su šanse male.

Konačno, prema saznanjima Nove, najveće šanse da preuzme poziciju predsednika Narodne skupštine ima ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

Originalan tekst Dunje Ranković i Danila Savića pročitajte na sajtu Nova.rs 

 

Izvor: Nova.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here