Home Beograd Šta piše u dokumentu koji je NADA ponudila SPN: Blokada skupštine i...

Šta piše u dokumentu koji je NADA ponudila SPN: Blokada skupštine i šta raditi ako Nestorović ne da većinu SNS i SPS

58
0
DSS: Decenijske garancije u borbi protiv korupcije
Foto: http://rs.n1info.com

Novi DSS i POKS, članice koalicije NADA uputile su koaliciji “Srbija protiv nasilja” dokument u kojem predlažu nacrt opozicionog delovanja. U dokumentu se predlaže plan šta raditi ukoliko dosadašnja vlast u Beogradu obezbedi većinu kroz glasove odbornika „MI-Glas iz naroda“, a čiji je predvodnik doktor Branimir Nestorović.

Ukoliko, ipak, ne bude većine Novi DSS i POKS uputili su predloge šta raditi do trenutka kada se ide na ponovljene izbore.

Prema informacijama Nove, koalicija NADA je u petak uputila dokument predstavnicima koalicije „Srbija protiv nasilja“ kako bi se izjasnili da li ga prihvataju ili ne. Nije insistirano na rokovima, pa se pretpostavlja da će u narednim danima stići odgovor.

Kako Nova saznaje, dokument je podeljen u dve celine. Prva se odnosi na razvoj događaja prema kojem lista Branimira Nestorovića podržava vlast i obezbeđuje većinu SNS i SPS, dok se drugi deo odnosi na opciju da ipak bude ponavljanja izbora u glavnom gradu.

“Napravili smo razliku ukoliko bude ili ne bude većine u Beogradu, a onda imamo i strategiju ukoliko svi Nestorovićevi odbornici podrže listu SNS i SPS ili ako samo nekoliko njih. U slučaju da cela Nestorovićeva grupa podrži većinu, onda nam je sužen manevarski prostor i da treba da se okrenemo, odnosno vratimo institucionalnoj borbi u skupštini na malo radikalniji način, što ćemo dodatno razraditi u narednom periodu”, kaže izvor Nove iz koalicije NADA.

Deo dokumenta sadrži i predloge šta raditi ukoliko dva ili tri odbornika Branimira Nestorovića podrže SNS i SPS u Beogradu. U tom slučaju pominje se i mogućnost blokade gradske skupštine.

“U tom slučaju treba razmisliti da li treba dozvoliti održavanje sednice, a postoje određeni predlozi da se blokira skupština. Između ostalog predloženo je da se dan ili dva pre sednice organizuju skupovi ili da se eventualno blokira Skupština grada Beograda”, poručuje sagovornik Nove.

NADA u dokumentu insistira da opozicija ide nekoliko koraka u napred u svom delovanju, te da treba biti proaktivan, a ne da se isključivo reaguje na delovanje vlasti.

Dokument sadrži i drugi segment, odnosno plan koji se odnosi na situaciju da nema većine u gradu Beogradu. U tom delu se razrađuje šta je neophodno učiniti pre izbora kako bi se stvorili ravnopravni uslovi što se u prvom redu odnosi na sređivanje biračkih spiskova i otvaranje medija.

“Ako se ti uslovi ne ispuni, postavlja se pitanje da li treba učestvovati na tim izborima. Mi smo izneli naš stav da u tom slučaju ne treba ići na izbore, već organizovati aktivni bojkot. Ima tu više predloga kako bi taj bojkot izgledao, ali o tome ćemo obavestiti javnost u narednom periodu. Ovo nije ultimativni dokument, želimo da radimo zajedno, pa ćemo detaljnije razgovarati najverovatnije posle protesta 16. januara”, poručuju iz koalicije NADA za Novu.

Do sada se iz koalicije “Srbija protiv nasilja” nisu zvanično oglašavali o predlogu koji im je poslala NADA u petak.

Očekuje se da se o tome diskutuje u narednim danima na sednicama kojima prisustvuje svih devet članice koalicije.

Izvor: Danas Online